
Waarom is neuropathische pijn anders?
Bij beschadiging van een zenuw worden kleine zenuwuitlopers gevormd aan het uiteinde van deze beschadigde zenuw, omdat de zenuw zichzelf probeert te herstellen. Deze uitlopers gaan actief ‘vuren’ en veroorzaken dan een soort elektrische ontlading waardoor een brandende en schietende pijn ontstaat. Het gebied rond de beschadigde zenuw wordt overgevoelig. Zenuwen die normaal geen pijnprikkels doorgeven worden overgevoelig. De pijn kan door een kleine prikkel, zoals aanraken, fors toenemen maar ook spontaan veel erger worden. Het karakter van de pijn is meestal brandend. Ook wordt de pijn wel als ‘schrijnend, zeurend, stekend, tintelend, als speldenprikken’ omschreven. De beschrijving van de pijn kan erg moeilijk zijn, omdat de pijn wisselt van ‘storend aanwezig zijn’ tot een zeer heftige pijn in het verloop van de dag. Het gebied waarin de pijn gevoeld wordt, kan ook wel ‘dood’ of onprettig aanvoelen, dus ongevoelig zijn, omdat de zenuw naar dat gebied kapot is en geen signaal meer geeft. Het is dan een vreemd gevoel dat er in zo’n gebied wel overgevoeligheid en pijn bestaat. Druk op dat gebied kan echter enorm veel pijn veroorzaken. Als de pijn aanwezig is in een lichaamsdeel dat verwijderd is, wordt deze pijn fantoompijn ofwel spookpijn genoemd. Er blijken dus grote verschillen te bestaan tussen de oorzaak van de pijn en de soort pijn.
Hoe lang blijft neuropathische pijn bestaan?
Neuropathische pijn is altijd chronisch, hoewel er natuurlijk een acute situatie aan vooraf is gegaan, zoals een gordelroosinfectie of een operatie. De pijn wordt veroorzaakt door veranderingen ter plaatse van de beschadiging, maar ook door veranderingen in het zenuwstelsel. Daarbij spelen een aantal stoffen een rol, die onderling zorgen voor nog meer veranderingen in het zenuwstelsel. Hierdoor kunnen veel verschillende klachten optreden, die soms niet bij elkaar lijken te passen. Ook kan de pijn hierdoor dus chronisch worden. Enkele medicijnen die worden toegepast hebben dan ook te maken met de rol die deze verschillende stoffen in het zenuwstelsel spelen.
Wat kunt U zelf doen?
Pijnbeleving (dit wil zeggen: wat uw mening over de oorzaak van de pijn is) en pijngedrag (dit wil zeggen: hóe u met de pijn omgaat) hebben te maken met eerdere ervaringen die u met pijn heeft. In combinatie met de vele oorzaken wordt pijn een complex geheel. Door gericht informatie vragen of op te zoeken krijgt u een goede kennis van zaken en kunt u gericht vragen stellen. Probeer zelf duidelijkheid te krijgen over de soort pijn (scherp, dof, brandend, snijdend, schietend, zeurend…) en de omstandigheden waaronder de pijn toeneemt of afneemt. Het is in ieder geval belangrijk dat u met uw (huis)arts praat over pijn.
Als de pijn niet weggenomen kan worden…
Dan is het mogelijk om de gevolgen van de pijn te verminderen. Dit kan op verschillende manieren en hangt van veel factoren af, zoals de soort pijn maar ook de gevolgen van de pijn voor een bepaalde persoon. Deze mogelijkheden zijn bij voorbeeld: fysiotherapie, ergotherapie, revalidatie, psychotherapie, een gedragsmatige aanpak, ontspanningsoefeningen, biofeedback, zelfhypnose, enz. De pijn zal door deze behandelingen lang niet altijd volledig verdwijnen, maar het belangrijkst is dat de pijn draaglijk is en geen extreme gevolgen voor de persoon heeft.
Professionele hulp
Een maatschappelijk werker, psycholoog of psychotherapeut kan je leren om te gaan met de gevolgen van de pijn, hoe het dagelijks leven met pijn haalbaar is. Professionele hulp betekent niet dat de ‘pijn tussen je oren zit’. Met hulp blijkt genieten van het leven, ook met pijn, mogelijk.
Waar kan ik nog meer informatie krijgen?
Neuropathische pijn is een beschrijvende naam voor een klacht bij een veelheid van aandoeningen. Daarom is ook de informatie op verschillende namen verkrijgbaar.
- Via www.pijn.pagina.nl* kunt U zoeken naar informatie over verschillende soorten pijn.
- Stichting Pijn-Hoop*. Deze stichting is een organisatie voor mensen met chronische pijn, door mensen met chronische pijn en verder voor iedereen die al dan niet beroepshalve geïnteresseerd is in het onderwerp pijn. www.pijn-hoop.nl
- Het Platform Pijn en Pijnbestrijding* is een op een initiatief van het SamenWerkingsVerband Pijndisciplines (SWVP) en het ministerie van VWS opgericht platform, waarin vertegenwoordigers van landelijke patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen van medici, paramedici en andere organisaties binnen de gezondheidszorg participeren die betrokken zijn bij pijn en pijnbestrijding.
www.pijnplatform.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten