woensdag 23 februari 2011
Lumbale sympaticus blokkade
Wat is een lumbale sympaticus blokkade?
Bij een lumbale sympaticus blokkade blokkeert de arts een zenuwbaan. Deze zenuwbaan kan dan geen pijnsignalen meer doorgeven aan de hersenen.
De arts gebruikt warmte bij de behandeling. De warmte wordt opgewekt door radiofrequente stroom in een of meer naalden.
De behandeling kan helpen als u pijn hebt die in de wervelkolom en/of het been begint, bij posttraumatische dystrofie in een been, bij doorbloedingsstoornissen van het been en bij bepaalde zenuwpijnen.
Door de behandeling verbetert de doorbloeding in het been en de voet. Meestal vermindert daardoor de pijn.
Voor een lumbale sympaticus blokkade is geen speciale voorbereiding nodig. Geldt een van deze bijzonderheden voor u?
• U bent (misschien) zwanger.
• U slikt bloedverdunners.
• U hebt wel eens een allergische reactie gehad op een contrastmiddel.
Vertel het dan van tevoren aan uw arts.
De arts kan pas na een paar weken beoordelen of de lumbale sympaticus blokkade geslaagd is. Soms is een andere behandeling nodig.
Hoe werkt een lumbale sympaticus blokkade?
Tijdens een lumbale sympaticus blokkade ligt u op een behandeltafel. U krijgt een plaatselijke verdoving. De arts gebruikt röntgendoorlichting en spuit een beetje contrastmiddel in. Zo kan zij de plaats waar de naalden moeten komen goed zien. Daarna brengt de arts een aantal naalden in uw rug. Liggen de naalden op de goede plaats, dan krijgt u nog een verdoving. Daarna vindt de eigenlijke blokkade van de zenuw plaats. De arts verwarmt de naaldpuntjes door radiofrequente stroom. Ook spuit ze een chemische vloeistof (fenol) in. Door deze combinatie wordt de zenuwbaan die pijn doorgeeft uitgeschakeld.
Hoe verloopt de behandeling en waar moet u in het bijzonder op letten
Lumbale sympaticus blokkade
De lumbale sympaticus blokkade wordt vooral toegepast bij pijnklachten van de wervelkolom en/of het been, bij een complex regionaal pijnsyndroom (sympathische reflex dystrofie) van het been, bij circulatiestoornissen van het been en bij bepaalde zenuwpijnen. Bij deze behandeling wordt met behulp van één of meer naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel geblokkeerd. Deze zenuwbaan loopt aan de voorzijde van de wervelkolom ter hoogte van de lendenwervels.
De behandeling
Bij de lumbale sympathicus blokkade brengen we onder röntgendoorlichting en onder plaatselijke verdoving de naald(en) in de rug. We controleren de positie van de naald(en) met röntgencontrastvloeistof. Vervolgens schakelen we de zenuwbaan tijdelijk (met een plaatselijk verdovingsmiddel) of langdurig (met een neurolytisch middel of met warmte) uit. Zodoende ontstaat een verbetering van de doorbloeding in het been en de voet en in veel gevallen treedt pijnvermindering op.
Resultaat
Enkele weken na de behandeling (soms eerder) kunt een gunstig effect bemerken op de pijnklachten. Een aanvullende behandeling kan noodzakelijk blijken.
Complicaties
Als u allergische bent voor röntgencontrastvloeistof, kunt u jeuk en huiduitslag krijgen of kortademig worden. In zeldzame gevallen leidt dit tot een ernstige bloeddrukdaling.
Bijwerkingen
De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Desalniettemin bestaat er altijd een geringe kans op bijwerkingen. Als mogelijke bijwerking kan er tijdelijk een zwelling optreden van het been en/ of de voet. Dit wordt veroorzaakt doordat er meer bloed naar het been gaat dan voor de behandeling. Tevens is er kans op het optreden van nieuwe zenuwpijn of een doof gevoel in de lies en het bovenbeen. Deze onaangenaamheden verdwijnen meestal in de loop van enkele weken vanzelf. U kunt hiertegen een pijnstiller innemen.
Let op!
• Informeert uw arts a.u.b. voor de behandeling bij een (mogelijke) zwangerschap.
• Na de behandeling mag u dezelfde dag niet actief aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.
• Indien u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt (zoals Sintrom, Marcoumar of acenocoumarol) waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, dan dient u hier vier dagen voor de behandeling mee te stoppen.
• Als u weet dat u allergisch bent voor röntgencontrastvloeistof moet u dit dit van te voren melden bij uw behandelend arts.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten