maandag 7 november 2011
dinsdag 1 november 2011
Overheid grotere rol bij spreiding zorg
De overheid moet een grote rol blijven spelen bij de spreiding van ziekenhuiszorg over het land. ,,Nu is het echt een dealtje tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars'', zei PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen maandag in een reactie op het akkoord over beperken van kosten van de ziekenhuizen. De PvdA is voor concentratie van gespecialiseerde zorg. Dat is goed voor de kwaliteit en drukt de prijs. Maar Van der Veen is bang dat commerciële belangen vooral bepalen wat een ziekenhuis nog zal bieden. Dat zou ten koste kunnen gaan van de patiënt. In gebieden waar steeds minder mensen wonen, zou een ziekenhuis dan steeds minder te bieden hebben of zelfs dichtgaan, terwijl er nog wel behoefte is aan de zorg.Dat een patiënt straks voor gespecialiseerde zorg naar een ziekenhuis moet dat verder weg ligt, ziet Van der Veen niet als een probleem. ,,Je krijgt wat en je laat wat.'' Volgens hem is het nu al zo dat patiënten deze zorg verder weg zoeken.
Ook last van een oververhit brein?
Patiënten met chronische pijn moeten elke dag een marathon lopen. Omdat de pijn altijd maar doorgaat en er elke dag weer nieuwe informatie in je hoofd komt, raakt je brein oververhit. Vergelijk het met een computer, als je daar teveel in opslaat, raakt deze overbelast. Dit kun je verhelpen door bestanden te verwijderen en de computer zo nu en dan helemaal uit te zetten. Met een hoofd kan dat helaas niet!
'Patiënt dupe van bezuiniging huisartsen'
Door de bezuinigingen op de huisartsenzorg komen mensen sneller in het ziekenhuis terecht. De extra kosten die dat oplevert, zullen ervoor zorgen dat de zorgpremie van patiënten extra gaat stijgen. Dat is de boodschap van duizenden huisartsen die donderdag demonstreren in de Amsterdamse RAI. Ze zijn tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil 132 miljoen euro besparen. Dat betekent dat elke huisartsenpraktijk er 20.000 euro bij inschiet. Volgens de huisartsen kan er minder verpleegkundig personeel worden ingehuurd voor bijvoorbeeld de basiszorg aan chronisch patiënten. Als die patiënten weer, net als vroeger, in het ziekenhuis belanden, is de Nederlandse maatschappij veel duurder uit, aldus de LHV.De huisartsen vinden zichzelf een onmisbare schakel in de keten van gezondheidszorg. Zij immers zijn de 'poortwachters' die bepalen of patiënten worden doorverwezen naar andere artsen of verpleegkundigen.De huisartsen kosten 4 procent van het zorgbudget, maar handelen 96 procent van alle zorgvragen af. Dat betekent dat het gros van de mensen tijdens een huisartsconsult een medicijn of advies krijgt en daarmee afdoende geholpen is. Dat is een relatief goedkope methode. In het buitenland kunnen mensen zonder verwijzing meteen terecht bij een medisch specialist, en dat is veel duurder.De LHV claimt dat de huisarts een prima middel is om de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken. Volgens de organisatie maakt de minister dus een verkeerde keus door op de huisarts te bezuinigen.
Wat is pijn?
Pijn is een natuurlijke reactie van ons lichaam op een ‘beschadiging'. Het is een symptoom, een teken dat ergens iets fout gaat of gegaan is. Als het lichaam ‘beschadigd' wordt, produceert het een 'pijnstof' die prostaglandine heet. Prostaglandine prikkelt de zenuwen die de pijnsignalen geleiden. Deze zenuwen sturen die signalen naar het ruggenmerg en van daar naar de hersenen. De hersenen vertalen deze signalen in de gewaarwording die we 'pijn' noemen.
Helaas is het niet zo dat altijd probleemloos gezegd kan worden waar de oorzaak van de pijn precies zit. Het is nog steeds en raadsel waarom pijn soms optreedt zonder aanwijsbare verwonding of beschadiging. De signaalfunctie van pijn heeft als doel ons te waarschuwen. Doordat we de pijn voelen precies of ongeveer waar de beschadiging is opgetreden, kunnen we nagaan wat de oorzaak is en daar rekening mee houden. Bij een verstuikte enkel bijvoorbeeld wordt het herstel op deze manier bevorderd, omdat we het lichaamsdeel ontlasten.
Soorten pijn
Pijn wordt in 2 categorieën verdeeld:
Acute pijn
Chronische pijn
Acute pijn: Acute pijn is de ‘gewone' pijn, die meestal niet lang aanhoudt. Acute pijn wordt veroorzaakt door weefselbeschadiging en wordt gekenmerkt door een relatief duidelijke relatie tussen de schadelijke prikkeling en de pijn. De diagnose is vaak relatief eenvoudig te stellen en de acute pijn is vaak goed te behandelen met vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals Aleve.
Chronische pijn: Dit gaat om pijnen die langer duren en die niet vanzelf overgaan. Veelal wordt pijn die langer duurt dan zes maanden als chronisch beschouwd. Chronische pijn is meestal niet helemaal weg te krijgen. Chronische pijn kan worden veroorzaakt door onvoldoende of verkeerd behandelde acute pijn. Bij chronische pijn dient u altijd een (huis)arts te raadplegen.
Wat is pijn?
Pijn is een onplezierige sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door daadwerkelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam dreigt of is letsel ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak. De pijn die het meeste voorkomt is acute of kortdurende pijn. Acute pijn is een manier waarmee het lichaam laat weten dat er iets mis is en dat daar iets aan gedaan moet worden. We voelen acute pijn, omdat zenuwuiteinden sterk geprikkeld worden of beschadigd raken, waarna de pijn via de zenuwen aan de hersenen wordt doorgegeven. De pijn wordt meestal als 'scherp' of 'schrijnend' beschreven en is meestal goed te bestrijden met paracetamol of aspirine.
Chronische pijn is pijn die steeds terugkomt of langer dan zes maanden duurt en niet te verlichten is met medicatie of een operatie. Veelvoorkomende soorten chronische pijn zijn: Rug-en-beenpijn, veelvoorkomende-chronische-pijnsyndromen, complex-regionaal pijnsyndrome, zenuwpijn.
Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS):
CRPS begint meestal in een voet of hand na een letsel, zoals een botbreuk of zenuwbeschadiging als gevolg van een operatie. Er zijn twee vormen: sympathische reflexdystrofie (SRD, CRPS type 1) en causalgie (CRPS type 2). Het belangrijkste symptoom is hevige pijn, vaak beschreven als brandende pijn. Andere symptomen zijn onder meer gevoeligheid bij aanraken, huidveranderingen, zwelling, zwakte en bewegingsverlies in een hand of voet.
Veelgestelde vragen over neurostimulatie.
ANTWOORD: Chronische pijn betreft zowel het lichaam als de geest. Uw arts voert eerst een psychologisch onderzoek uit om vast te stellen of de pijn psychische aspecten heeft die behandeld moeten worden. Daarna vindt er een proefstimulatie plaats om te zien of neurostimulatie uw pijn verlicht. Voor een proefstimulatie wordt u meestal gedurende 24 uur opgenomen. U krijgt een lokaal anestheticum, waarna uw arts via een naald voorzichtig een elektrode inbrengt. Via deze elektrode kan uw arts de stimulatie regelen. Tijdens de proefstimulatie stelt uw arts u vragen over de plaats en de sterkte van de stimulatie. Dit proces gaat door tot de beste pijnverlichting is bereikt. Verder kunt u het systeem thuis uitproberen om er zeker van te zijn dat het ook tijdens uw gewone dagelijkse bezigheden goed werkt. Als u en uw arts het erover eens zijn dat de proefperiode succesvol verlopen is, dan wordt tijdens een operatie de elektrode aangesloten op een permanent systeem. De neurostimulator wordt in uw onderbuik of bil geïmplanteerd. Als de proefperiode tot onvoldoende pijnverlichting heeft geleid, dan wordt de elektrode verwijderd, waarna er een klein litteken op de huid achterblijft.
VRAAG: Verdwijnt de pijn met neurostimulatie helemaal?
ANTWOORD: Neurostimulatie neemt de oorzaak van de pijn niet weg, maar maskeert de pijnsignalen die naar de hersenen worden gestuurd de mate van pijn vermindering verschilt dus van persoon tot persoon. De proefstimulatie (hierboven beschreven) helpt uw arts te beslissen of neurostimulatie bij u voldoende effect heeft. Neurostimulatie vraagt ook om een inspanning van uw kant als u uw pijn onder controle wilt krijgen. Leren hoe de neurostimulator moet worden bediend en actieve deelname aan andere behandelingen zoals fysiotherapie bepalen ook voor een gedeelte het succes. In de meeste gevallen neemt de pijn met ten minste 50% af.
VRAAG: Wat voel je bij neurostimulatie?
ANTWOORD: Het gevoel varieert van persoon tot persoon, maar de meeste patiënten ervaren het als een tintelend gevoel in de pijnstreek. Uw arts kan dat tintelende gevoel met 'paresthesie' aanduiden.
VRAAG: Is neurostimulatie veilig?
ANTWOORD: Uit klinisch-wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kleine elektrische pulsen afgegeven door het neurostimulatiesysteem veilig zijn en het zenuwstelsel niet beschadigen. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de onderdelen van het systeem veilig zijn.
VRAAG: Kan neurostimulatie bijwerkingen en/of problemen veroorzaken?
ANTWOORD: Bijwerkingen (bijvoorbeeld hoofdpijn) en/of problemen zijn zeldzaam en komen maar af en toe voor. Voor het inbrengen van het neurostimulatiesysteem is een operatie nodig en operaties gaan altijd met zekere risico's gepaard. Deze risico's zijn onder meer infectie, bloeding en pijn.
Anders dan sommige pijnstillers veroorzaakt neurostimulatie geen sufheid, verwardheid of misselijkheid. De meest voorkomende problemen bij gebruik van de neurostimulator zijn:
•geen stimulatie met als gevolg geen pijnverlichting, doordat de elektrode is verschoven of door een andere oorzaak.
•afwisselend wel en geen stimulatie.
•stimulatie op de verkeerde plaats.
•onaangename stimulatie door sommige patiënten beschreven als een schok of een stoot.
•een allergische reactie op het systeem.
•algemene problemen met het programmeerapparaat.•verhoging van de drempel: d.w.z. dat de neurostimulator hoger ingesteld moet worden om dezelfde pijnverlichting te bewerkstelligen.
Bespreek de mogelijke bijwerkingen van neurostimulatie met uw arts.
VRAAG: Heb ik last van het systeem en valt het andere mensen op?
ANTWOORD: Het systeem maakt geen geluid. De meeste mensen ondervinden geen beperkingen van het systeem en hebben er geen last van bij het bewegen. De stimulator is normaal gesproken vanwege uw kleding niet zichtbaar.
VRAAG: Verandert mijn gevoel ook?
ANTWOORD: Er zijn patiënten die meer veranderingen voelen dan anderen. Over het algemeen blijft het gevoel van stimulatie hetzelfde, tenzij het onderliggende probleem verbetert of verslechtert. Sommige mensen ervaren veranderingen in gevoel bij abrupte bewegingen of verandering van lichaamshouding. Veranderingen in stimulatie komen in de eerste paar weken na de operatie wat vaker voor.
VRAAG: Hoe weet ik wanneer de batterij van mijn systeem aan vervanging toe
is?
ANTWOORD: Uw arts kan u tijdens de regelmatige controles vertellen wat de status van uw batterij is. Wanneer het tijd is om de neurostimulator te vervangen, dan verwijdert uw arts de neurostimulator tijdens een kleine ingreep en wordt er een nieuwe ingebracht.
VRAAG: Waar moet ik aan denken wat betreft mijn veiligheid?
ANTWOORD: U kunt de meeste gewone elektronica in huis, zoals de magnetron, televisie, radio afstandsbedieningen en videospelen gewoon blijven gebruiken. Het systeem kan worden beïnvloed door magneten of elektromagnetische velden, waardoor het kan worden uitgeschakeld. Het is echter heel gemakkelijk weer aan te zetten. Het is wel goed om antidiefstalpoortjes, screeningapparaten, opluchthavens en van beveiligingsbedrijven grote stereo speakers met magneten hoogspanningsleidingen, elektrische onderstations en stroomgeneratoren te
Bespreek de mogelijke bijwerkingen van neurostimulatie met uw arts.
VRAAG: Heb ik last van het systeem en valt het andere mensen op?
ANTWOORD: Het systeem maakt geen geluid. De meeste mensen ondervinden geen beperkingen van het systeem en hebben er geen last van bij het bewegen. De stimulator is normaal gesproken vanwege uw kleding niet zichtbaar.
VRAAG: Verandert mijn gevoel ook?
ANTWOORD: Er zijn patiënten die meer veranderingen voelen dan anderen. Over het algemeen blijft het gevoel van stimulatie hetzelfde, tenzij het onderliggende probleem verbetert of verslechtert. Sommige mensen ervaren veranderingen in gevoel bij abrupte bewegingen of verandering van lichaamshouding. Veranderingen in stimulatie komen in de eerste paar weken na de operatie wat vaker voor.
VRAAG: Hoe weet ik wanneer de batterij van mijn systeem aan vervanging toe
is?
ANTWOORD: Uw arts kan u tijdens de regelmatige controles vertellen wat de status van uw batterij is. Wanneer het tijd is om de neurostimulator te vervangen, dan verwijdert uw arts de neurostimulator tijdens een kleine ingreep en wordt er een nieuwe ingebracht.
VRAAG: Waar moet ik aan denken wat betreft mijn veiligheid?
ANTWOORD: U kunt de meeste gewone elektronica in huis, zoals de magnetron, televisie, radio afstandsbedieningen en videospelen gewoon blijven gebruiken. Het systeem kan worden beïnvloed door magneten of elektromagnetische velden, waardoor het kan worden uitgeschakeld. Het is echter heel gemakkelijk weer aan te zetten. Het is wel goed om antidiefstalpoortjes, screeningapparaten, opluchthavens en van beveiligingsbedrijven grote stereo speakers met magneten hoogspanningsleidingen, elektrische onderstations en stroomgeneratoren te
vermijden. Verder kan de werking van het systeem worden beïnvloed door diverse medische
procedures en apparatenzoals CT-scanners, MRI-scanners, pacemakers voor het hart echografieapparaten, defibrillators, diathermieapparaten en bestralingsapparaten. Om die reden
is het raadzaam al het medische personeel waar u mee te maken krijgtte vertellen dat u een neurostimulator hebt.
VRAAG: Zijn er speciale instructies voor patiënten die neurostimulatie
krijgen?
ANTWOORD: Houd u nauwgezet aan de instructies van uw arts wat betreft lichaamshouding tillen, draaien, buigen, uitrekken en mate van lichaamsbeweging zodat u zo min mogelijk
VRAAG: Zijn er speciale instructies voor patiënten die neurostimulatie
krijgen?
ANTWOORD: Houd u nauwgezet aan de instructies van uw arts wat betreft lichaamshouding tillen, draaien, buigen, uitrekken en mate van lichaamsbeweging zodat u zo min mogelijk
problemen krijgt. Activiteiten als joggen, zwemmen, seks, fietsen en tennis leveren normaal gesproken geen problemen op. Extreme sporten, zoals parachutespringen waarbij de landing
heftig kan zijn dienen te worden vermeden, omdat de elektrode erdoor kan verschuiven. Verder wordt aanbevolen om de eerste 6 tot 8 weken na de operatie overmatig uitrekken of draaien te vermijden. Door extreme bewegingen te vermijden kan de elektrode vast op zijn plaats komen te zitten. Het is van essentieel belang dat u zich aan alle controleafspraken houdt.
Wat is mijn pijnscore?
Deze korte test kan handig zijn bij het bepalen of uw chronische pijn behandeld kan worden met een van de pijntherapieën van Medtronic. Houd daarbij in gedachten dat alleen uw behandelend arts kan bepalen of u in aanmerking komt voor deze therapie, of niet. U kunt deze test nadat u hem helemaal ingevuld hebt, afdrukken en meenemen naar het ziekenhuis bij een volgende afspraak met uw arts.
Behandeling van chronische pijn
Chronische pijn kan op verschillende manieren worden behandeld. De keuze van een behandeling hangt af van het soort en de ernst van de pijn die u hebt en van het succes of mislukken van eerdere behandelingen.
Chronische pijn kan op diverse manieren (zowel operatief als niet-operatief) worden behandeld. In de meeste gevallen is een combinatie van therapieën samen met begeleiding noodzakelijk en effectiever. In de afbeelding wordt de behandelvolgorde getoond zoals die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is vastgesteld.
Focus: Wat is pijn?
Abonneren op:
Posts (Atom)