donderdag 4 november 2010
Het Bedrijfsongevallen Kenniscentrum
Een hand in de machine, een ladder die instort of een lelijke val op een gladde vloer. Jaarlijks worden enorm veel werknemers slachtoffer van een bedrijfsongeval.
Een bedrijfsongeval heeft vaak een grote impact op het leven van het slachtoffer, zijn partner en gezin. Zij krijgen te maken met zowel de financiële als emotionele gevolgen. Er komt van alles op hen af en men loopt tegen tal van vragen aan. Hoe moet het verder met het werk en de financiën? Wie is aansprakelijk? Of moet men zelf de schade dragen?
Iedere werknemer heeft recht op een veilige werkplek. Dat betekent dat de werkgever zijn medewerkers moet beschermen tegen (potentieel) gevaarlijke situaties. Laat hij dit na, dan is hij aansprakelijk voor de schade. Het Bedrijfsongevallen Kenniscentrum wil slachtoffers van bedrijfsongevallen en andere arbeidsgerelateerde letsels of ziekten informatie geven over hun rechten. Het kenniscentrum is een subspecialisatie van het Letselschade Kenniscentrum.
Uitglijden of struikelen
Situaties waarin men uitglijdt of struikelt zijn eenvoudig voor te stellen en van alle dag. Zij kunnen ook in werksituaties voorkomen en dan spreken we over een bedrijfsongeval. De oorzaken zijn eenvoudig voor te stellen: een gladde vloer of trap, gladde schoenen of een combinatie hiervan, rondslingerende voorwerpen, oneffenheden in de vloer, kabels of gewoon een misstap. In de werksituatie heeft de werkgever een zorgplicht om maatregelen te treffen om te voorkomen dat de werknemer uitglijdt of struikelt. Hij dient te zorgen voor een stroeve vloer – althans een vloer die niet glad is - of antislipschoenen, hij dient actie te nemen om de werkruimte vrij van obstakels te houden, waartoe hij instructies dient te geven en daar toezicht op moet houden, etc.
Arbeidsletsel - Wat is arbeidsletsel?
Arbeidsletsel is kort gezegd het gevolg van een werk(-omgeving) gerelateerd ongeval. De term ‘arbeidsletsel’ is een samenvoeging van Arbeidsrecht en Letselschade: twee van de expertises van Arbeidsletsel Advocaten. Arbeidsletsel beperkt zich niet tot het ‘klassieke’ bedrijfsongeval, zoals de ‘val van de steiger’, of de ‘klassieke’ beroeps-ziekten, zoals de ‘versleten knieën van de stratenmaker’. Onder arbeidsletsel verstaan wij zowel lichamelijk letsel als psychisch letsel, zoals de ‘nieuwe beroepsziekten’ overspannenheid en burn-out. En soms ook seksuele intimidatie, geweld en pesten. Slachtoffers van verkeersongevallen vallen vaak ook onder onze definitie van arbeidsletsel, namelijk wanneer men in de uitoefening van de werkzaamheden bij een verkeersongeval betrokken raakte of wanneer het verkeersongeval u overkwam in de uitoefening van de werkzaamheden van de tegenpar-tij. Iedereen kan dus slachtoffer worden van arbeidsletsel. Of u nu werknemer, ambtenaar, uitzendkracht, gepensioneerd, leerling, student, klant of zelfstandige bent.
Arbeidsletsel - Wie is aansprakelijk?
Vanaf het moment dat u contact met ons opneemt, nemen wij direct zorgen uit handen. Wij onderzoeken allereerst wie er aansprakelijk is. De ene keer ligt dit eenvoudig. Maar soms moet er een lange weg worden afgelegd voordat de aansprakelijkheid door de veroorzaker of diens verzekeraar wordt erkend, zeker in het geval een rechter zich moet buigen over de zaak omdat de wederpartij haar aansprakelijkheid betwist. En zoals bekend staan ook verzekeringsmaatschappijen doorgaans niet te popelen om tot schadevergoeding over te gaan.
Arbeidsletsel - De Gedragscode Behandeling Letselschade
Om de goede afhandeling van letselschades te bevorderen, is in 2006 door de Universiteit van Tilburg de Gedragscode Behandeling Letselschade opgesteld. Deze code verplicht de betrokkenen om de afhandeling van een letselschadeclaim binnen een redelijke termijn af te wikkelen, met een aanvaardbaar resultaat voor het slachtoffer en de wederpartij, via een proces dat zo min mogelijk kosten, tijd en emotionele lasten met zich meebrengt. Arbeidsletsel Advocaten hanteert deze gedragscode bij de behandeling van uw zaak als uitgangspunt. Wij zullen de wederpartij en alle andere betrokkenen in het afhandelingsproces hierop aanspreken en uiteraard mogen ook wij hierop worden aangesproken. Met dien verstande dat wij als advocaten altijd en onvoorwaardelijk partij kiezen voor onze cliënt.
Over ons - Daar word je beter van!
Arbeidsletsel Advocaten is specialist in de belangenbehartiging van slachtoffers die tijdens hun werkzame leven worden getroffen door bijvoorbeeld een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of medische misser. Ons kantoor is gevestigd te Tilburg en gemakkelijk bereikbaar vanaf de A58, het Centraal Station en Station West (Universiteit van Tilburg). Wij behartigen de belangen van slachtoffers door heel Nederland. Arbeidsletsel Advocaten realiseert hun claims, verzilvert o.m. hun verminderde verdiencapaciteit en helpt hen eventueel op weg naar ander werk. Wij doen dit al vanaf 1994 met de unieke combinatie van kennis en ervaring op het gebied van letselschade, aansprakelijkheidsrecht, reïntegratierecht en arbeidsrecht, • de beschikbaarheid over een netwerk van medische en arbeidstechnische deskundigen, en
• de gedrevenheid om er voor slachtoffers met arbeidsletsel uit te halen wat erin zit.
Achter Arbeidsletsel Advocaten staat een team van in letselschade gespecialiseerde advocaten met in totaal 60 jaar advocatuurlijke ervaring. Een garantie voor deskundigheid, betrokkenheid en daadkracht.
Doortastende werkwijze
Arbeidsletsel Advocaten biedt u een sterke schouder en de verzekeringsmaatschappijen die u tegenover u krijgt een geduchte tegenpartij. Wij behartigen uitsluitend de belangen van slachtoffers en zorgen voor een optimale behandeling van uw claim. Oplossingsgericht denken en handelen, onmiddellijk de telefoon pakken, onderhandelen en de zaken efficiënt en snel regelen: dát is onze aanpak. Een schikking als het kan, al dan niet met behulp van mediation, een procedure als het moet.
Over ons - Een netwerk van experts
Hoe bedreven wij ook zijn in het voeren van onderhandelingen en procedures over arbeidsletsel, als wij niet kunnen beschikken over de feiten die er in ieder specifiek geval toe doen, kan er van een rechtvaardige schadevergoeding geen sprake zijn. Daarom hebben wij een hecht netwerk van ervaren deskundigen opgebouwd. Daartoe behoren medisch specialisten (variërend van neuroloog tot orthopeed en van psychiater tot revalidatiearts), arbeidsveiligheidsspecialisten, arbeidsdeskundigen, toxicologen, actuarissen en psychologen. In bepaalde gevallen wordt TNO Arbeid ingeschakeld. De expertise van deze deskundigen is onontbeerlijk om zelfstandig, zonder op de verzekeringsmaatschappij te zijn aangewezen, de feitelijke toedracht, het letsel en het causaal verband daartussen vast te stellen. Op basis van hun bevindingen zijn wij in staat de gevolgen van uw letsel zo breed mogelijk in kaart te brengen, wat noodzakelijk is voor uw optimale reïntegratie en maximale vergoeding van de schade.
Zo spoedig mogelijk naar een plan van aanpak
Met Arbeidsletsel Advocaten als partner bent u verzekerd van een persoonlijke, op maat gesneden benadering. Met uw opdracht aan ons - ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk de draad weer kunt oppakken door uw schade voortvarend te behandelen en af te wikkelen - gaan wij direct aan de slag. ‘Tempo maken’ is van groot belang. Bewijs kan immers in de loop der tijd verloren gaan en de herinneringen van getuigen vervagen. Verzekeringsmaatschappijen hebben een lange adem en de ervaring leert dat naarmate de afhandeling van de zaak langer duurt u eerder geneigd bent tegen minder gunstige voorwaarden te schikken. Wij zorgen er voor dat de verzekeringsmaatschappij vaart maakt met de afhandeling en dwingen dit desnoods in kort geding af
Op maat gesneden ‘plan van aanpak’
Voor een optimaal resultaat is heldere communicatie en een strak geregisseerd plan van aanpak noodzakelijk. Van u verwachten wij dat u ons alle relevante informatie verstrekt. Hiermee vormen wij ons een zo duidelijk mogelijk beeld van de feitelijke toedracht, van het door u opgelopen letsel en van de gevolgen. Wij analyseren deze gegevens en komen tot een eerste schriftelijke beoordeling van uw zaak. Vragen als ‘welke informatie ontbreekt nog’, ‘hoe kansrijk is uw zaak’, ‘waarin schuilen de risico’s’ komen daarbij uitgebreid aan de orde. In dit plan van aanpak, dat u gratis binnen 14 dagen van ons ontvangt, doen wij tevens een voorstel over de kosten. Deze komen overigens voor rekening van de wederpartij als deze aansprakelijk is. Als u voor zogenaamde kosteloze rechtsbijstand in aanmerking komt, leest u dit ook in ons plan van aanpak.
'No cure no pay '?
‘No cure no pay’ betekent dat de belangenbehartiger als honorarium een met u als slachtoffer afgesproken vast percentage van uw schadevergoeding ontvangt. Indien de belangenbehartiger geen schadevergoeding voor u regelt ontvangt hij geen honorarium.
Het is advocaten door de wet verboden om zaken in behandeling te nemen op ‘no cure no pay' basis. De wetgever heeft willen voorkomen dat de advocaat een direct financieel belang krijgt in het financiële belang van de zaak van zijn cliënt. Een gemakkelijke schikking waarbij het slachtoffer te weinig schadevergoeding ontvangt, kan dan bijvoorbeeld in het belang van de advocaat zijn. Dat is niet in uw belang!
‘No cure no pay' lijkt een mooie oplossing voor moeilijk in te schatten risico's maar het slachtoffer doet zich daarmee snel te kort. In veel gevallen wordt door een aanbieder van ‘no cure no pay' van tevoren een inschatting gemaakt of de zaak haalbaar is en welke schadeomvang er ongeveer zou kunnen zijn. Indien dan een ‘no cure no pay' afspraak wordt gemaakt dan kan dat betekenen dat het slachtoffer veel te veel betaalt voor een zaak, waarin de belangenbehartiger ook maar weinig risico liep. Het televisieprogramma Radar stelde januari 2010 dubieuze praktijken van letselschadebureaus met ‘no cure no pay’aan de kaak. Zie de tv-uitzending van 11 januari 2010 op www.trosradar.nl
Bedrijfsongeval
Gemiddeld lopen 280.000 mensen per jaar letsel als gevolg van een bedrijfsongeval op. Dit aantal laat zich eenvoudig verklaren door de miljoenen werknemers die dagelijks in potentieel risicovolle arbeidsomstandigheden werken. Letsels door snijdende en bewegende objecten, door beknelling, door uitglijden of vallen, zijn aan de orde van de dag. Gelukkig bevat onze Arbo-regelgeving voorschriften voor de werkgever om bedrijfsongevallen te voorkomen. Regels met betrekking tot de inrichting van de arbeidsplaats en werkomgeving, verplichte veiligheidsvoorzieningen voor apparatuur zoals beschermingskappen en noodstoppen, verplichte voorlichting en instructie, verplicht gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidshelm of gehoorbeschermer, voorschriften voor het werken op hoogte, etc. Als een bedrijfsongeval plaatsvindt en het slachtoffer overlijdt of loopt ernstig lichamelijk of geestelijk letsel op dan moet de werkgever het ongeval op basis van de Arbo-wet direct aan de Arbeidsinspectie melden. Van zo’n ernstig letsel is sprake als het slachtoffer schade aan de gezondheid heeft opgelopen die binnen 24 uur leidt tot opname in een ziekenhuis of als de schade aan de gezondheid van (vermoedelijk) blijvende aard is, zoals amputatie en vermindering van het gezichtsvermogen. Normaal gesproken zal de Arbeidsinspectie zo spoedig mogelijk na deze melding een onderzoek instellen. Van haar bevindingen wordt, afhankelijk van de situatie, een ongevalsrapport, een boeterapport of proces-verbaal opgemaakt. Aan de hand van dit rapport valt vaak goed vast te stellen of de werkgever in zijn Arbo-verplichtingen is tekortgeschoten en aansprakelijk is voor het ongeval.
Arbeidsletsel Advocaten treedt op voor slachtoffers van bedrijfsongevallen die hun werkgever aansprakelijk willen stellen voor de financiële schade die zij lijden: gespecialiseerd en met het doel om deze financiële last van de schouders van het slachtoffer te nemen zodat die zich kan richten op zijn herstel. Bent u slachtoffer van een bedrijfsongeval? Neem vrijblijvend contact met ons op via 013 - 4633777 (of gratis 0800 - 220 22 00).
Over u
U kent als geen ander de impact die arbeidsletsel heeft op uw leven. Ook de mensen in uw naaste omgeving, zoals uw partner, gezin, familie en vrienden, hebben direct of indirect te maken met de gevolgen van uw arbeidsletsel. Er komt van alles op u en hen af. Nadat u eerst ‘de klap’ te boven moet zien te komen, is er de onzekerheid over het herstelproces. En u loopt tegen tal van vragen aan. Hoe moet het verder met het werk en de financiën? Wie is aansprakelijk? Of moet u de schade zelf dragen?
Deskundige en betrokken partner
Dergelijke vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden. Onderzoek naar mogelijke aansprakelijkheid van derden kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Het afhandelen van een schadeclaim is tijdrovend, gaat gepaard met veel emotie en vergt bovenal deskundigheid. De hulp van een specialistische en betrokken partner is onontbeerlijk. Wij van Arbeidsletsel Advocaten zijn deze partner bij uitstek. Bij mensen met arbeidsletsel voelen wij ons betrokken. Zij brengen het beste in ons boven. Door ons maximaal in te zetten om voor de geschonden lichamelijke en geestelijke integriteit in de werksituatie een rechtvaardige compensatie te realiseren. Achter Arbeidsletsel Advocaten staat een team van in arbeidsletsel gespecialiseerde advocaten met in totaal 60 jaar advocatuurlijke ervaring. Een garantie voor deskundigheid.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten