zaterdag 4 september 2010
Letselschade
Letselschade, een begrip dat altijd een ander aangaat. Totdat u door onveilige werkomstandigheden een bedrijfsongeval krijgt. Dan hebt u opeens te maken met letselschade en moet u weten wat uw mogelijkheden en rechten zijn. Hieronder vindt u meer informatie hierover, waarmee u in zo’n geval direct verder kunt.
Verschillende klachten
Door een bedrijfsongeval kan de werknemer allerlei vormen van klachten krijgen: rugklachten, letsel aan hand of arm, polsklachten etc. U kunt ook blijvend letsel oplopen. In veel gevallen is de werkgever hiervan de veroorzaker. Bij hem moet u de opgelopen schade verhalen.
Gecompliceerd proces
Het verhalen van de letselschade op de werkgever is een gecompliceerd proces. U moet een heel traject doorlopen, waarin allerlei juridische en medische aspecten een belangrijke rol spelen. Een gemiddelde letselschadezaak heeft daarom vaak een doorlooptermijn van enkele jaren. Natuurlijk wilt u, dat dit traject zo kort mogelijk duurt. Dus is het essentieel om zo efficiënt en zo effectief mogelijk te werk te gaan.
Gevolgen
Als u slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval met letselschade als gevolg, brengt dit voor u in de meeste gevallen beperkingen met zich mee. U kan niet of nauwelijks meer loonvormende arbeid verrichten. Uw favoriete sport of uw arbeidsintensieve hobby kunt u niet meer uitoefenen vanwege de beperkte belastbaarheid van uw lichaam. Bij (blijvende) invaliditeit verandert uw hele levenspatroon. Continue pijn of andere fysieke en mentale beperkingen belemmeren u behoorlijk in uw dagelijks leven.
Kosten
Behandelingen in de medische sector zijn noodzakelijk om de herstelperiode te optimaliseren. Behalve ziektekosten moet u vaak ook kosten maken voor noodzakelijke aanpassingen (huishoudelijke hulp etc.) die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar of door de gemeente op basis van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg).
Aansprakelijkheid
Wanneer kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die u oploopt door een ongeval? De werkgever is verantwoordelijk voor de inrichting van uw werkomgeving. Daarbij dient hij alle nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook moet hij de werknemers duidelijk bekendmaken met de werkomgeving en met eventuele gebruiksaanwijzingen. Uw werkplek moet veilig zijn. Wanneer uw werkgever in gebreke is gebleven, waardoor u een ongeval overkomt, kunt u in veel gevallen hem aansprakelijk stellen. Belangrijk is dat direct na de melding van een bedrijfsongeval goed wordt beoordeeld of eigen schuld als oorzaak kan worden uitgesloten. U kunt bijvoorbeeld de veiligheidsmaatregelen ernstig hebben overtreden.
Verplichtingen van de werkgever
Na een bedrijfsongeval geeft de werkgever vaak te kennen, dat het heeft plaatsgevonden door schuld van de werknemer zelf. Ook in die gevallen is de werkgever vaak aansprakelijk en kan de schade worden verhaald op de assuradeur van de werkgever. Na een bedrijfsongeval rust op de werkgever de plicht aan te tonen, dat hij zijn veiligheidsverplichting is nagekomen. Het is eenvoudiger om een claim in te dienen bij de verzekeraar van een voor u onbekende verkeersdeelnemer die samen met u betrokken was bij een auto-ongeluk, dan bij uw eigen werkgever. U wilt natuurlijk de werkverhoudingen zo min mogelijk verstoren. Toch dient de werkgever aan zijn verplichtingen jegens u als werknemer te voldoen. Bedrijfsongeval.nl wil u graag adviseren in de afweging wel of geen claim in te dienen.
Schadecomponenten
Alle schadeposten die door het bedrijfsongeval zijn ontstaan, moeten worden vergoed door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Belangrijke en veel voorkomende schadeposten zijn verlies aan verdienvermogen, ziekte- en verpleegkosten en aanpassingen in het huishouden. Daarnaast bestaat het recht op smartengeld.
Smartengeld
Kort samengevat is smartengeld een vergoeding van het veroorzaakte leed. Smartengeld wordt toegekend in de volgende situaties: bij aantasting van de persoon door lichamelijk of geestelijk letsel; bij aantasting van iemands eer of goede naam (ook wanneer die is overleden) of bij een andere vorm van leed ten gevolge van het bedrijfsongeval (zoals inbreuk op de privacy). Het slachtoffer van een bedrijfsongeval ondervindt dagelijks de beperkende gevolgen daarvan. De aansprakelijke partij dient het smartengeld uit te betalen. Maar geestelijk of lichamelijk leed is moeilijk in geld uit te drukken. Een financiële vergoeding herstelt dat leed niet. Het is dan ook de vraag in hoeverre smartengeld het opgelopen leed voor het slachtoffer kan compenseren.
Compensatie van de beperkingen
Niet zozeer het leed kan het smartengeld compenseren. Maar wel de beperkingen, waarmee iemand te maken heeft gekregen als gevolg van een bedrijfsongeval. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de aard van het letsel. Hoe ernstig is het? Is er sprake van blijvend letsel of een handicap? In hoeverre heeft het letsel invloed op het dagelijks leven van het slachtoffer van een bedrijfsongeval?
Naarmate er in een letselschadezaak meer helderheid ontstaat over de schade die is ontstaan, wordt duidelijk hoeveel smartengeld kan worden geclaimd. De hoogte kan pas echt worden berekend in het medisch eindstadium. Dan zijn er nauwelijks of geen verbeteringen meer te verwachten in de gezondheidstoestand van het slachtoffer. Pas dan is er helderheid over het leed dat het bedrijfsongeval heeft berokkend.
Rechtsbijstand
Voor een slachtoffer van een bedrijfsongeval is het essentieel, dat de persoonlijke belangen bij letselschade op de juiste wijze worden behartigd. Zelf heeft de werknemer die een bedrijfsongeval is overkomen vaak geen kennis van de stappen die ondernomen moeten worden. Het beoordelen, behandelen en afwikkelen van een letselschadezaak vergt zeer specialistische kennis en vaardigheden. De verschillende facetten binnen het traject dienen allemaal nauwkeurig te worden doorlopen om een reële schadevergoeding voor de cliënt te realiseren. Dat alles maakt rechtsbijstand noodzakelijk voor een werknemer die een bedrijfsongeval is overkomen.
Directe actie noodzakelijk
Het is belangrijk na een bedrijfsongeval direct naar een huisarts of EHBO-post te gaan om de medische situatie na het ongeval te analyseren. Wanneer de getroffen werknemer hiermee te lang wacht, zal de verzekeraar de causaliteit (het verband met het ongeval) in veel gevallen betwisten. Daardoor is het verhalen van een schadevergoeding een stuk moeilijker te realiseren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten