vrijdag 21 oktober 2011
J. Hoogers, arts voor natuurgeneeswijzen
Neuraaltherapie.
Neuraaltherapie is een krachtige behandelmethode voor vele ziektes en voor chronische pijnklachten. In Nederland is de therapie nog relatief onbekend, maar in Duitsland kunnen patiënten bij één op de vier huisartsen terecht voor een neuraaltherapeutische behandeling.
Een neuraaltherapeut gaat ervan uit dat het lichaam als één geheel functioneert. Ziektes, ontstekingen of littekens beïnvloeden dit functioneren en veroorzaken blokkades in het zenuwstelsel. Door deze blokkades te injecteren met een lokaal verdovingsmiddel zoals tandartsen gebruiken voor het verdoven van een kies, probeert een neuraaltherapeut het lichaam weer in balans te brengen. Neuraaltherapie wordt dan ook wel therapeutisch lokaalanesthesie genoemd. Via een dun injectienaaldje worden kleine hoeveelheden lokale verdovingsvloeistof ingespoten op aangedane plaatsen of op plaatsen waar blokkeringen van het autonome zenuwstelsel bestaan.
Neuraaltherapie zou onderwezen moeten worden in de artsenopleiding!
Via een dun injectienaaldje worden kleine hoeveelheden lokale verdovingsvloeistof ingespoten op aangedane plaatsen of op plaatsen waar blokkeringen van het autonome zenuwstelsel bestaan.
Een neuraaltherapeutische behandeling richt zich op het autonome zenuwstelsel. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat buiten ons bewustzijn om werkt, zoals het regelen van de lichaamstemperatuur, hartslag en spijsvertering. Bij ontregeling van dit stelsel kunnen langdurig aanhoudende klachten en ziekten ontstaan.
Soms begint een neuraaltherapeut met het injecteren van de pijnlijke plek zelf of op de plaats waar de pijn of de functiestoornis zich bevindt. Deze vorm van neuraaltherapie noemt men segmenttherapie. Het lichaam is dan opgedeeld in segmenten die corresponderen met de zenuwbanen in het lichaam. Bij oorpijn bijvoorbeeld kijkt de therapeut naar het hele segment rondom het oor om de oorzaak van de klacht te vinden.
Het kan ook voorkomen dat er een geheel andere plek in het lichaam verantwoordelijk is voor de pijn. Een neuraaltherapeut spreekt dan van een stoorveld. Een stoorveld wordt veroorzaakt door beschadigd weefsel dat abnormale elektrische stroompjes afgeeft en op andere plaats in het lichaam klachten doet ontstaan. Hierbij moet gedacht worden aan littekenweefsel van een operatie of verwonding, resten van een keelontsteking, botbreuk of irriterende glassplinter onder de huid. Bij het injecteren van een anesthesie kan het stoorveld op slag verdwijnen, beter bekend als het Secondenfenomeen. Met één enkele injectie is de pijn direct verdwenen.
De verdovende stof waarmee een neuraaltherapeut injecties toedient is meestal het licht werkende locaalanaesticum procaïne. Soms worden sterker werkende middelen gebruikt zoals bijvoorbeeld lidocaïne, citanest of marcaïne. Dergelijke injecties mogen alleen door deskundigen (artsen en tandartsen) worden toegediend. Hierdoor is de kans dat er verkeerd of te veel van de stof wordt geïnjecteerd is miniem.
Het verschil in het toebrengen van een lokale verdoving door een arts of door een neuraaltherapeut zit voornamelijk in het effect. Bij een ‘normale’ verdoving is de patiënt slechts een half uur tot anderhalf uur verlost van de pijn. Maar bij het injecteren van een blokkering van het zenuwstelsel blijft de pijn minstens 24 uur weg. In het laatste geval hebben de injecties dus als therapie gewerkt. Geen enkele vorm van pijnbestrijding werkt op deze manier.
Na de eerste behandeling blijven de klachten meestal een tot enkele dagen weg. De periode van verbetering wordt na ieder behandelsessie langer. Vaak zijn er vijf tot zes vervolgbehandelingen nodig voor het compleet verdwijnen van de klachten. Ook kan het mogelijk zijn dat oude pijnklachten of emoties tijdelijk opnieuw beleefd worden. In de meeste gevallen treedt er echter een algeheel gevoel van ontspanning op.
Waarbij helpt het?
Neuraaltherapie is werkzaam bij hoofdpijn, duizeligheid, migraine, spierpijn, fibromyalgie, artrose, reuma, psoriasis, eczeem, colitis, posttraumatische dystrofie, hoge bloeddruk, depressies, angsten, vermoeidheid, me, uitputting, burnout, koude handen en voeten, enzovoort. Helaas is kanker niet te genezen met neuraaltherapie. De verbetering van gezondheid bij zovele ziektes is verklaarbaar doordat neuraaltherapie verbetering brengt van het functioneren van het volledige lichaam. Door de behandeling kan de lichaamsenergie weer gaan stromen en kan de energie en vitaliteit weer in het lichaam terugkeren
Werkingsmechanisme neuraaltherapie
In en rond ons lichaam circuleren boodschappen en signalen vanuit alle locaties naar alle locaties binnen maar ook buiten ons lichaam. Het zijn grotere en kleinere pakketjes energie die hun weg moeten vinden door de diverse structuren van het lichaam heen. Als het (bind)weefsel en de organen minder doorgankelijk zijn voor deze energiepakketjes dan hebben we te doen met energie blokkeringen. Om de precieze werking van neuraaltherapie te begrijpen moet gekeken worden naar het bindweefsel, oftewel het Basis Bio Regulatie Systeem (BBRS). Dit weefsel bevindt zich tussen alle cellen en zorgt dat alle afzonderlijke cellen met elkaar in contact staan. Zo reguleert het BBRS alle prikkeloverdracht en belangrijke lichaamsfuncties als temperatuurcontrole en stofwisseling. Ontstaat er ergens in het lichaam een probleem, dan zal het BBRS als eerste reageren. Omdat via het bindweefsel alle cellen met elkaar in contact staan, heeft een blokkade een negatieve uitwerking op de hele schakel. Bij het injecteren van een verdovende stof wordt als het ware de vicieuze cirkel van klachten doorbroken en krijgen de aangetaste cellen de kans zich te herstellen.
De oorzaak van beschadigd bindweefsel ligt meestal in het medische verleden van een patiënt. Zo kan een litteken van een blindedarmoperatie jaren later verantwoordelijk zijn voor een geprikkelde darm of een ontstoken kies zorgen voor chronische hoofdpijn. Om mogelijke stoorvelden op te sporen kijkt een neuraaltherapeut uitgebreid naar de complicaties uit het medisch verleden van een patiënt, zoals; operaties (alle, ook kleintjes), ongelukken, de toestand van het gebit, amandelen, oren, bijholten, darmstelsel en geslachtsorganen.
Waarom littekenweefsel van een wond van jaren geleden ineens de oorzaak kan zijn voor klachten weet een neuraaltherapeut niet. Men veronderstelt dat het een gevolg is van een combinatie aan factoren. Zo zou een verzwakking van de weerstand het gevolg kunnen zijn van het ontstaan van een stoorveld uit een nooit goed genezen litteken. Ook zou het vaak verkeren in een omgeving met veel elektronische apparatuur, een ontstoken tand of kies, psychische factoren als verdriet, depressie, stress en burnout, steeds terugkerende virusinfecties, metalen vullingen en later ontstane littekens een reden kunnen zijn voor het opspelen van oude ontstekingen of verwondingen.
Therapeuten Neuraaltherapie
Mogelijk heeft uw huisarts enige kennis van therapeutische lokaalanaestesie ofwel neuraaltherapie, vraag het hem of haar. In het ziekenhuis zijn het vooral de anaestesisten die deze technieken beheersen.
Nederlandse Artsenvereniging voor Neuraaltherapie volgens Huneke en Regulatietherapie
De NVNR fungeert als beroepsvereniging, leidt artsen op tot neuraaltherapeut en heeft zich ten doel gesteld de neuraaltherapie in Nederland te bevorderen, in de ruimste zin des woords. De NVNR richt zich daarbij tot zowel patiënten als tot (tand)artsen door het aanbieden van voorlichting over de mogelijkheden van deze wijze van behandelen en informatie.
www.nvnr.nl
De Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde, afgekort ABNG-2000
De artsen in deze beroepsvereniging doen meerdere vormen van additieve geneeskunde, enkele van hen zijn tevens kundig in de neuraaltherapie
www.abng.nl
Internationale medizinische Gesellschaft für Neuraltherapie nach Huneke Regulationstherapie. De IGNH is de internationale beroepsvereniging voor neuraaltherapeuten en bevindt zich in Freudenstadt, Duitsland.
www.ignh.de
Informatiefolder neuraaltherapie
NEURAALTHERAPIE , PATIENTENFOLDER van de praktijk van J. Hoogers, arts voor natuurgeneeswijzen. Iedere patiënt die in de praktijk met neuraaltherapie wordt behandeld, krijgt deze informatiefolder mee.
U wordt behandeld met neuraaltherapie ofwel therapeutische lokaalanaestesie. Dit is een behandeling met injecties, met een middel dat ook wordt gebruikt om lokale verdoving te geven, zoals bijvoorbeeld bij de tandarts. Bij neuraaltherapiebehandeling wordt dit middel ingespoten op plaatsen waar het lichaam energieblokkades heeft opgebouwd. Als het lichaam een spanning of een emotie opneemt, blijft deze opgeslagen in het lichaam totdat deze weer uit het lichaam wordt ontladen. Als het lichaam de spanning vast wil houden, doet het lichaam dat door ter plaatse de spieren aan te spannen of het weefsel te verharden. Dit is een proces wat meestal onbewust gebeurt.
Omdat onze omgeving en onze opvoeders vaak niet accepteren dat we emoties zoals bijvoorbeeld, verdriet, woede zorg of teleurstelling tonen, zetten we allerlei mechanismen in werking om deze emoties in ons lichaam vast te houden. Het resultaat is een volledig verstard lichaam vol met emoties. Ook fysiek geweld kan opgeslagen en vastgehouden worden in het lichaam. Het lichaam houdt blokkades in eerste instantie alleen vast door spieren te spannen. Echter als emoties langere tijd moeten worden vastgehouden heeft het lichaam mogelijkheden om de blokkade sterker te maken. Niet alleen spierweefsel maar alle andere weefsel kunnen mee gaan doen in het blokkeren van energie. Vooral van littekenweefsel is bekend dat het sterk blokkerend werkt op lichaamsenergie. Als we in ons lichaam vele blokkades hebben om spanning en emoties vast te houden heeft dit een sterk negatieve uitwerking op onze gezondheid.
We zijn energetisch niet meer aanwezig in de geblokkeerd gebieden en we voelen deze plaatsen niet meer. In een later stadium voelen we deze plaatsen weer wel omdat ze ziek worden en daarom pijn gaan doen.De enige manier om echt gezond te worden is alsnog de oude, in het lichaam opgesloten spanningen en emoties los te laten. Vervolgens gaat de lichaamsenergie weer stromen en kan het lichaam een begin maken met het verwerven van gezondheid.
Wat doet neuraal therapie?
Bij het toepassen van neuraaltherapie wordt door de arts gezocht naar plaatsen die blokkerend zijn voor lichaamsenergie. Vooral van littekens is bekend dat ze lichaamsenergie blokkeren, dus deze komen altijd in aanmerking voor behandeling. Ook is meestal een blokkade aanwezig in de tonsillen en het kaakgebied, ontstaan door vroegere keelontstekingen.Als deze plaatsen worden ingespoten met de lokale verdoving, worden de energie blokkades tijdelijk opgeheven. Er zijn vele theorieën die proberen te verklaren waarom neuraaltherapie werkt. De werking komt er in ieder geval op neer dat het lijkt alsof het lichaam, na de injectie, niet meer in staat is om op de behandelde plaats spanning vast te houden. De lichaamsenergie kan ter plaatse doorstromen. Vaak is het duidelijk merkbaar dat de spanning vrijkomt. Er treden vaak sterke reacties op: het hele lichaam gaat tintelen en een warme gloed gaat zich door het lichaam verplaatsen. Ook treden vaak emotionele ontladingen op. De meeste mensen voelen de eerste dagen na de behandeling een zeer sterke vermoeidheid. Een deel van de mensen ervaart hevige kou in het lichaam. Dit is een kou die altijd al aanwezig was, maar die nu pas voor het eerst door hen wordt waargenomen. Het is goed om deze signalen van het lichaam op te volgen de emoties de vrije loop te laten, door veel te rusten en/of warm te kleden en enkele keren per dag een warm bad of warme douche te nemen.
Vaak geven we de injecties in het gebied van de tonsillen, u hebt dan onmiddellijk na de behandeling warmere handen en voeten en u voelt dat uw spieren minder gespannen zijn. Het effect houdt de eerste keer meestal 1 dag aan. Ook is het mogelijk dat u pijnklachten of emoties van jaren geleden weer tijdelijk gaat voelen. Na enkele behandelingen treedt vaak een blijvend goede energiedoorstroming op met continu warme handen en voeten en een ontspannen gevoel. De neuraaltherapie is een veilige behandeling. Overgevoeligheid voor de lokale verdoving (procaine, lidocaine, citanest of marcaine) komt bijna niet voor. De injectie in de tonsillen geeft soms wat keelpijn; bij een op de 2000 patiënten zien we een keelontsteking optreden na 2 of 3 dagen waarvoor een antibiotica behandeling nodig is. Patiënten die bloedverdunners gebruiken kunnen ter plaatse een kleine bloeduitstorting krijgen.Indien U last van de behandeling zou krijgen en medisch advies nodig heeft, kunt u mij bereiken op tel: 06 53216865
Alternatieven:
Er zijn meerdere soorten behandelingen waardoor energie weer gaat stromen en stoorvelden worden opgeheven. Enkele voorbeelden zijn: acupunctuur,meridiaantherapie, moxa behandeling, shiatsu-massage, aromatherapie, bio-energetica en nog vele meer. Neuraaltherapie is, in vergelijking met andere therapieën een zeer krachtige behandeling.
Dé behandeling voor PD bestaat dan ook (nog) niet.
Posttraumatische dystrofie (PD), ook wel Südeckse dystrofie of sympathische reflexdystrofie genoemd, is een ziekte met een tot op heden onbekende oorzaak. De naam PD geeft al aan dat de oorzaak niet bekend is, want de woorden PD geven alleen een beschrijving van de ziekteverschijnselen. Ze betekenen nl. een verminderd functioneren (dystrofie) na een letsel. Elk jaar zijn er in Nederland ongeveer 8000 nieuwe patiënten die zich melden met verschijnselen die passen bij PD.
Klachten/ verschijnselen
Hoewel het ziekteverloop op verschillende manieren kan verlopen, is het typische voor beeld van PD de patiënt die na een lichte verwonding aan arm of been verschijnselen krijgt die lijken op een forse ontsteking van de aangedane arm of been. De omgeving van de plaats die ze bezeerd hebben wordt opgezwollen, rood, warm (of juist koud) en vooral zeer pijnlijk. In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe. Het aangedane lichaamsdeel wordt langzaam stijf en er kan een verminderd gevoel ontstaan. Dit kan leiden tot een functieverlies van het aangedane lichaamsdeel. Het verloop is per patiënt zeer verschillend. Sommige patiënten hebben weinig last en beleven een snel en volledig herstel. Bij andere patiënten kan de aandoening agressief verlopen met uiteindelijk maar weinig herstel, en een ernstige blijvende invaliditeit.
Oorzaken
Zoals boven aangegeven is de oorzaak niet bekend. Er bestaan verschillende theorieën over de ontstaanswijze. Sommige onderzoekers denken dat een overgevoeligheid van het zenuwstelsel een rol speelt, anderen denken dat er sprake is van een abnormale ontstekingsreactie. Een in Nederland populaire theorie is die van de zg. 'zuurstof-radicalen'. Dit zijn afvalproducten die ontstaan bij ontstekingsprocessen. De theorie gaat ervan uit dat een teveel van deze 'radicalen' een rol speelt bij PD. Om dit teveel te bestrijden worden dan middelen als Mannitol, DMSO-crème, N-acetylcysteine (Fluimicil) voorgeschreven.
Hoe stelt men de diagnose?
Een van de grote problemen van PD is dat er voor het stellen van de diagnose geen definitieve test beschikbaar is. Er is geen bloedonderzoek of speciale röntgen-foto of scan waarmee men de diagnose PD kan stellen. De arts moet de diagnose dus stellen op basis van de door de patiënt vertelde klachten en de bij het lichamelijk onderzoek gevonden afwijkingen. In 1994 zijn hiervoor regels opgesteld om de uniformiteit in de diagnosestelling te bevorderen. Toch kan het in sommige gevallen zeer moeilijk blijven om de diagnose te stellen.
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Vele behandelingsmogelijkheden worden gepropageerd en toegepast bij PD. Men moet zich realiseren dat geen van deze behandelingen ooit wetenschappelijk bewezen zijn. Dé behandeling voor PD bestaat dan ook niet. Ook de verzuchting van veel dokters "Was U maar eerder bij mij gekomen, dan was U er nu niet zo erg aan toe!" is nergens op gebaseerd. Een belangrijk aspect van de behandeling is de behandeling van de pijn. Deze vindt plaats door het voorschrijven van pijnstillers.
Voor het behandelen van een teveel aan 'radicalen' worden Mannitol-infusen, DMSO-crème, en Acetylcysteine (Fluimicil)-tabletten voorgeschreven. De werkzaamheid ervan is echter nooit bewezen. Andere behandelingen zijn er op gericht om een veronderstelde overactief zijn van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel af te remmen. Hiervoor werden in het verleden vaak zg. RIS-blokkades uitgevoerd. Er wordt dan en stuwband om de aangedane ledemaat gelegd en via een infuus wordt een middel toegediend dat het sympathische zenuwstelsel remt. Van deze behandeling is intussen bekend geworden dat zij niet werkt en wel degelijk riskant is. In de meeste ziekenhuizen wordt zij dan ook niet meer uitgevoerd. Met zenuwblokkades wordt ook wel geprobeerd om het sympathische zenuwstelsel te remmen (zg. ganglion stellatum blokkades voor PD in de arm en zg. lumbale plexus sympathicus blokkades voor PD in een been). Soms kunnen deze tot klachtenverlichting leiden. In de praktijk is het resultaat vaak teleurstellend. Een enkele keer kunnen ze ook verergering van de klachten veroorzaken.
Groepen
Informatie Belgische zelfhulpgroep. Met contactinfo.
http://users.skynet.be/tekstinfo/presentatie/organisaties/15.html
Informatie Nederlandse zelfhulpgroep. Met contactinfo.
http://www.posttraumatischedystrofie.nl
RSDS. Nationale zelfhulpgroep Verenigde Staten. De organisatie stelt een aantal medische publicaties ter beschikking in .pdf formaat (Acrobat Reader of Xpdf nodig). Aan te raden is hun "Fact & fiction" informatie te lezen
http://www.rsds.org
RSDHope. Internationale zelfhulpgroep gebaseerd in de Verenigde Staten. De organisatie geeft informatie over de nieuwe behandeling met lage dosis Ketamine, zoals. o.a. medische publicaties en patiëntenervaringen.
http://www.rsdhope.org
RSDInfo. Internationale zelfhulpgroep gebaseerd in de Verenigde Staten. De organisatie verzorgt de internet publicatie, "RSD Puzzles".
http://www.rsdinfo.com
RSDPuzzles. Internet publicatie voor CRPS patiënten, geschreven door Dr. H. Hooshmand.
http://www.rsdrx.com/rsdpuz4.0/index.html
RSDCare. Zelfhulpgroep uit de Verenigde Staten, ten Noorden van Florida, wiens site de McGill Pain Index toont. Hierop is te zien hoe veel pijn elke CRPS patiënt heeft.
http://www.rsdcare.org
Aangezien deze site niet langer online blijkt te zijn, hier een alternatieve site (RSDHope) voor de McGill Pain Index: http://www.rsdhope.org/Showpage.asp?PAGE_ID=3&PGCT_ID=2465
ForGrace. Cynthia Toussaint, ex-ballerina, ontwikkelde CRPS, RSD na een ballet-ongeval. Ze heeft hard moeten vechten voor behandeling en door de oprichting van "For Grace" ijvert ze nu --samen met andere patiënten-- voor meer bekendheid rond deze aandoening. De site biedt een media-kit aan, en is genoemd naar de dochter die ze omwille van haar aandoening nooit zal kunnen hebben.
http://www.forgrace.org
Women in Pain. Cynthia Toussaint is ook de creator van "Women in Pain" en "The women in pain petition". Ze wil gelijke pijnbehandeling voor vrouwen met eender welke pijnlijke aandoening. Dit is nog altijd (wereldwijd) een groot probleem.
http://www.womeninpain.org
Je kan de petitie, hoewel je in een ander land leeft, tekenen op:
http://www.PetitionOnline.com/winpain/petition.html
RSDAlert. Britse organisatie, eigenlijk een CRPS/RSD e-zine.
http://www.rsdalert.co.uk
Aya's no pain zone. Site van een kind, nu tiener met CRPS. Zij duidt aan hoe ernstig de aandoening ook bij kinderen is.
http://www.nopainzone.com
Belangrijkste theorieën over het ontstaan van CRPS:
1.(Over) reactie van het sympathisch zenuwstelsel
2. Ontstekingstheorie
Sympathische reflex theorie
Het ontstaan van CRPS wordt in deze theorie toegeschreven aan een over- reactie van het sympathisch zenuwstelsel. De verstoring van het sympathisch zenuwstelsel leidt tot veranderingen in kleur, temperatuur en zweten van het lidmaat. Niet alle verschijnselen van CRPS kunnen vanuit deze stoornis worden verklaard.
Abnormale ontstekingsreactie theorie & Lokale verschijnselen.
CRPS is, volgens deze theorie, een abnormale (steriele) ontstekingsreactie waarbij zuurstofradicalen een grote rol spelen. Er zouden teveel zuurstofradicalen worden gevormd waardoor gezond weefsel beschadigd wordt. Het normale herstel zou uit de hand lopen. De kenmerkende verschijnselen bij een ontsteking zijn roodheid, zwelling, warmte, functiestoornis en pijn.
Theorie en bewijs: lokale neurogene ontsteking
Er wordt vanuit gegaan dat op basis van weefselschade er een ontstekingsreactie tot stand komt die primair tot doel heeft tot genezing te leiden, maar echter op hol slaat. De ontstekingsreactie heeft tot gevolg dat er lekkage van zenuweiwit ontstaat. Dit heeft vervolgens weer tot gevolg dat er in de beslisstations in het ruggenmerg en hogere centra, veranderingen optreden die leiden tot ontregeling van het onwillekeurig zenuwstelsel en de symptomen van allodynie, dystonie en spasme.
Bewijsvoering: er is aangetoond dat bij posttraumatische dystrofie sprake is van een lokale neurogene ontsteking.
Informatieve websites
http://www.letselpagina.nl
Deze website geeft informatie voor slachtoffers van ondermeer verkeers- en arbeidsongevallen.
http://www.rsdfoundation.org
De website van de (Amerikaanse) "International Research Foundation for RSD / CRPS", gevestigd aan de University of South Florida, in Tampa, Florida
http://www.rsds.org
De website van de Amerikaanse patiëntenvereniging Reflex Sympathetic Dystrophy Syndrome Association. Een richtlijn over behandelingen zoals die in Amerika worden gedaan: http://www.rsds.org/3/clinical_guidelines/index.html
http://rsdrx.com
Dit is de website van Dr. H. Hooshmand, een Amerikaanse neuroloog die gespecialiseerd is in de behandeling van PD (Amerikaanse term RSD en internationale term CRPS). Deze website bevat uitgebreide medische documentatie die goed toegankelijk is voor de leek/patiënt.
http://www.rsdcanada.org
Interessante en informatieve website van de Canadese patiëntenvereniging waarmee vanuit Nederland regelmatig contact is.
Wanneer u kijkt bij http://crps.startpagina.nl ziet u veel links met persoonlijke maar ook professionele informatie over posttraumatische dystrofie. Op die site wordt de naam CRPS-I in plaats van posttraumatische dystrofie meestal gebruikt. Het gaat om dezelfde aandoening maar bij behandelaars is de naam CRPS-I steeds meer gebruikelijk.
Wanneer u kijkt bij http://pijn.pagina.nl dan vindt u een pagina met allerlei rubrieken die een relatie hebben met pijn. Deze website is een zogenaamde doorverwijs-site, met een grote variatie aan verwijzingen die te maken hebben met pijn en pijnbehandeling. U treft hieronder sites aan van ondermeer deskundigen, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties, en persoonlijke sites van (pijn)patiënten.
SupervisionAir richt zich op mensen in situaties waarin het leven pijn doet: door middel van publicaties, lezingen, workshops, partner- en rouwgroepen. http://www.supervisionair.nl
Voor informatie en het stellen van medische vragen aan specialisten kunt u terecht bij http://www.spreekuurthuis.nl De vragen worden beantwoord door medisch specialisten en worden aan u persoonlijk gegeven. Deze service is niet gratis. Voor specifieke informatie over chronische pijn in het algemeen en bij bepaalde ziektebeelden zoals posttraumatische dystrofie kunt u terecht bij www.spreekuurthuis.nl/chronischepijn.
Er is een digitale catalogus die het zoeken naar geschikte hulpmiddelen een stuk eenvoudiger maakt. Meer informatie: www.premed.nl. U kunt ook bellen naar tel: 030-2294399
U kunt op www.fysiotherapie.nl nagaan welke fysiotherapeut bij u in de buurt praktijk heeft. U kunt dan navragen of hij/zij bekend is met posttraumatische dystrofie. Voor oefentherapie zoals Mensendieck of Cesartherapie kunt u kijken op www.vvocm.nl via de button 'praktijkzoeker'
Praktijktips!
Hulpmiddelen
Goede hulpmiddelen zijn voor mensen met een beperking van groot belang. Medische hulpmiddellen bevorderen de zelfredzaamheid en het (langer) zelfstandig functioneren. De kwaliteit van een hulpmiddel heeft invloed op het dagelijks leven van de gebruiker.
Toegankelijkheid
De samenleving is nog onvoldoende toegankelijk. Een grote groep mensen kan daardoor niet meedoen aan maatschappelijke activiteiten. Uit eten, geld pinnen, internetten, theater bezoek etc. Deze belemmeringen worden nog teveel onderschat.
Vervoer
Mensen met een handicap of chronische ziekte ondervinden beperkingen in hun mobiliteit. Als je beperkt bent in de mogelijkheden om je te verplaatsen, kun je niet volwaardig deelnemen aan de samenleving. Beperkingen in mobiliteit zijn daarom onacceptabel.
Patiënt en Zorg
Veel mensen met handicap of chronische ziekte zijn afhankelijk van zorg. Deze zorg geeft vorm aan hun dagelijks leven. Daarom moet de "zorgvrager" zelf de hoofdrol spelen bij het bepalen van de inhoud en vorm van deze zorg. Regie in eigen hand.
Parkeeroverzicht Nederland
Handig voor een dagje uit of vakantie! Per provincie vindt u hier een overzicht van het parkeerbeleid per gemeente. Wij doen ons best de gegevens up-to-date te houden. Dit overzicht wordt maandelijks bijgehouden. De juistheid van de gegevens zijn gerelateerd aan gegevens die door de betrokken gemeentes en gebruikers bij ons worden aangeleverd. Aan de gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.
Let op: parkeert u in een parkeergarage of op een afgesloten parkeerterrein dan moet u altijd betalen, ook al parkeert u daar op een invalidenparkeerplaats.Dit is namelijk particulier terrein.
De Tweede kamer heeft het wetsvoorstel voor gratis parkeren voor gehandicapten op openbare plaatsen aangenomen. Als het voorstel door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd zal dit gaan leiden tot een eenduidig parkeerbeleid voor gehandicapten in Nederland. Wij houden u op de hoogte!
Voor meer informatie ga naar: http://www.belangenorganisatie.nl
De thuisapotheek
Grootste landelijk werkende apotheek
De Thuisapotheek is de grootste landelijk werkende apotheek van Nederland. Meer dan 20.000 patiënten die dagelijks medicijnen gebruiken vertrouwen op De Thuisapotheek voor hun herhaalrecepten. En omdat we alles weten van chronische aandoeningen kunnen we u uitstekend adviseren over uw medicijngebruik en wat daar nog meer bij komt kijken. We werken graag samen met uw huisarts.
Voor meer informatie ga naar: http://www.thuisapotheek.nl/
Letselschade adviseur
» Een ongeval
Het risico van een ongeval lopen we allemaal. Het ligt opgesloten in de maatschappij waarin wij leven. In het verkeer op het werk bij een medische behandeling of “gewoon” thuis. “Het kan ons allemaal overkomen.” Een cliché? Zeer zeker! Maar daarom niet minder waar.
» Aansprakelijkheid
Het juridische uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt. In veel gevallen kan een derde aansprakelijk worden gesteld. Meestal betekent aansprakelijkheid niets anders dan schuld maar het komt ook voor dat de begrippen “schuld” en “aansprakelijkheid” niet parallel lopen. Bijvoorbeeld bij een verkeersongeval tussen een motorvoertuig en een voetganger/fietser.
» Gevolgen
Als bij een dergelijk ongeval letsel optreedt dan kunnen de gevolgen voor het slachtoffer zeer ingrijpend zijn. Het leven kan in één klap veranderende getroffene wordt met zaken en omstandigheden geconfronteerd die volstrekt nieuw zijn zoals beschadiging van het lichaam (of geest)ziekenhuis opname medische behandeling arbeidsongeschiktheid ontwrichting van het gezinsleven administratieve rompslomp en schade.
» Schade
Als er letsel is dan is er schade! De hoogte van die schade is individueel bepaald en afhankelijk van de woon-werk- en leefomstandigheden van het slachtoffer en zijn/haar gezin als mede de ernst van de verwondingen. Het kan nogal verschil maken of het letsel uiteindelijk volledig herstelt dan wel dat er sprake is van een blijvende lichamelijke beperking.
» Vragen
Al snel wordt het van belang om antwoord te ontvangen op een groot aantal vragen zoals:
• Wanneer is iemand aansprakelijk?
• Moet genoegen genomen worden met een schulddeling?
• Welke schade kan men vorderen?
• Wie stelt deze schade vast?
• Wie bepaalt de hoogte van die schadebijvoorbeeld smartengeld? Wat is smartengeld eigenlijk?
• Hoe zit het met (eventuele) schade in de toekomst?
• Moet men zich altijd neerleggen bij een standpunt van de aansprakelijk gestelde verzekeringsmaatschappij?
• Welke wegen moeten bewandeld worden om volledige genoegdoening te verkrijgen binnen redelijke termijn?
• Hoe lang gaat het allemaal duren?
» Deskundige hulp
Als een ander voor het ongeval aansprakelijk is dan bestaat de mogelijkheid om een deel van uw zorgen uit handen te geven. Genezen kan een letselschade adviseur niet. Maar er staat wel een deskundige klaar om de belangen van een slachtoffer verbandhoudende met de financiële afwikkeling zo goed mogelijk te behartigen.
Abonneren op:
Posts (Atom)