vrijdag 19 augustus 2011
PIJN EN HME/MO
‘Pijn is wat degene die pijn heeft, zegt dat het is. En het bestaat telkens als hij zegt dat het bestaat. Als pijn invloed heeft op de kwaliteit van je leven moet je er iets aan doen. Geef pijn een plaats. Kijk naar wat je wel kunt doen, niet naar wat je niet kunt.’ Zo leidde Prof. dr. Wouter Zuurmond, een deskundige op het gebied van pijn, 4 juni de achtste HME/MO Lotgenotendag in.
Volgens de eerste voorlopige uitslag van het HME/MO-onderzoek worden veel mensen geconfronteerd met pijn ten gevolge van de HME/MO. Het was daarom dat de HME/MO Lotgenoten Contactgroep Prof. dr. W.W.A. Zuurmond heeft gevraagd de inleiding te verzorgen. Hij is verbonden aan de afdeling Anesthesiologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam met de leeropdracht Anesthesiologie, in het bijzonder Pijnbestrijding. Zuurmond maakte een onderscheid tussen acute en chronische pijn. Bij acute pijn zijn de kale zenuwuiteinden verantwoordelijk voor (het waarnemen van) de pijnprikkel. Er komen zogeheten boodschapperstoffen vrij, die de pijnprikkel naar onze hersenen transporteren. Die op hun beurt sturen de boodschapperstoffen weer terug naar de zenuwuiteinden, waarbij wij vervolgens de pijn vernemen. In die tijd heeft het lichaam al gereageerd zonder dat we er invloed op uitoefenen: de polsslag gaat omhoog, de ademhaling stokt, we reageren door bijvoorbeeld het contact met het pijnveroorzakende voorwerp te beëindigen, enzovoort.
Chronische pijn
Mensen met HME/MO hebben over het algemeen meer last van chronische pijn. Zo wordt in het HME/MO-onderzoek aangetoond dat 75 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate wel eens pijn voelt als gevolg van HME/MO. Zuurmond: ‘Bij chronische pijn vinden er veranderingen in het zenuwstelsel plaats. De snelle boodschapperstoffen die bij acute pijn vrijkomen, maken plaats voor andere, langzamere boodschapperstoffen. De kwaliteit en kwantiteit van de pijn verandert. Wanneer deze pijnprikkels lang genoeg aanhouden, breidt de pijn zich uit: je voelt het ook op andere plekken.’ Volgens de professor is chronische pijn moeilijker te behandelen dan acute pijn. Grofweg zijn er drie pijnsoorten/types te onderscheiden: weefselpijn (botten, spieren en pezen), zenuwpijn en pijn waarbij psychische factoren een rol spelen. Met name zenuwpijn is moeilijk te behandelen. Pijnzenuwen zijn bovendien ongelijk verdeeld. In de mond zitten meer pijnzenuwen dan in de buik. Ook in kraakbeen zitten veel pijnzenuwen. ‘Soms heeft pijn een psychische achtergrond. Gebleken is dat patiënten die na een operatie alleen op een kamer liggen vaak meer pijn hebben dan zij die op een meerpersoonskamer herstellen. Met andere woorden: lotgenotencontact of een goede buurman kunnen hulp bieden’, aldus Zuurmond. Pijn is op vele manieren te behandelen. Paracetamol en aspirine-achtigen zijn voor acute pijn aan te bevelen, maar kunnen bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld maag- en darmklachten, nierfunctiestoornissen en allergische reacties. Ze kunnen ook chronisch worden ingenomen, maar dan moet wel een tablet voor de maag erbij worden ingenomen. Zenuwpijnen reageren amper op aspirines. ‘Daar kunnen antidepressiva soms wel helpen, omdat ze werken op het boodschappersysteem. Ze verlichten bij één op de twee tot drie mensen de pijn. Ook middelen tegen epilepsie kunnen verlichting brengen bij zenuwpijnen, is gebleken. Deze middelen zeggen niets over de (geestelijke) gezondheid van de patiënt, maar hebben op dat moment gewoon een pijnstillende werking. Ze verbeteren op dat moment de kwaliteit van het leven’, aldus Zuurmond.
Opiaten
Zuurmond schrijft zijn patiënten die pijn hebben soms ook opiaten voor. ‘We zijn anders gaan denken over opiaten. We hebben ontdekt dat het lichaam ook opiaten aanmaakt. Voorbeelden van geneesmiddelen op basis van opiaten zijn de zwakwerkende Tramadol en de sterk werkende morfine en methadon. Als de pijn zo ernstig is dat het grote invloed heeft op je leven, en andere middelen – ook psycho- en fysiotherapie – niet helpen, dan zijn opiaten een alternatief. Bij pijn zijn opiaten niet verslavend, maar stop er wel mee als ze niet werken’, aldus de inleider. Verder zijn bij pijn zenuwblokkades mogelijk. In een beperkt aantal gevallen is het mogelijk om bij botpijn via bevriezing of verhitting zenuwen uit te schakelen. Zuurmond hield iedereen voor te blijven bewegen, eventueel via oefeningen bij de fysio- of ergotherapeut. ‘Wat trouwens vaak wordt vergeten, is bestrijding van acute en chronische pijn via TENS, transcutane elektrische neuro stimulatie. Daarbij worden zenuwen via elektroden gestimuleerd. De patiënt kan met dit apparaatje zichzelf op elk moment van de dag tegen pijn behandelen’, tipte Zuurmond. Met een korte beantwoording van vragen uit de zaal rondde hij zijn inleiding over de algemene aspecten van pijn en in het bijzonder pijn bij HME/MO af.
Jan de Lange en John Ruiter
medisch forum.nl
DE PVVN voor chronische pijn in het kort
De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN) is opgericht in 1999.
Zij stelt zich ten doel zich in te zetten voor haar leden op diverse manieren en terreinen.
Dit doet zij door:
- belangenbehartiging,
- het organiseren van landelijke en regionale bijeenkomsten,
- aanwezig te zijn op beurzen en congressen,
- het geven van presentaties,
- het onderhouden van lotgenotencontact, telefonisch en per e-mail,
- het verstrekken van uitgebreide informatie via de website www.pvvn.nl .
- het uitgeven van het kwartaalblad de Stimulans.
In het kwartaalblad de Stimulans wordt actuele informatie over de vereniging gegeven en worden nieuwe ontwikkelingen vermeld over alles wat met chronische pijn en neurostimulatie te maken heeft. Als vereniging kunnen wij een beroep doen op de deskundigheid van onze medische adviesraad.
(CHRONISCHE) PIJN:
Pijn is een proces. Vanuit de bron van de pijn worden pijnprikkels via het ruggenmerg getransporteerd naar de hersenen. Het pijngevoel wordt geregistreerd in de hersenen en niet op de plaats van het letsel. Wanneer de pijnsignalen de hersenen niet bereiken, wordt de pijn niet “gevoeld”. Neurostimulatie is een alternatief voor andere behandelmethoden van chronische pijn.
WAT IS NEUROSTIMULATIE?
Neurostimulatie is het beïnvloeden van pijnprikkels middels het geven van elektrische impulsen aan zenuwen of ruggenmerg. Deze impulsen vormen pijn om tot en lichte tinteling of prikkeling.De patiënt kan daardoor een aanzienlijke pijnreductie ervaren.
Indicaties voor neurostimulatie bij chronische pijn zijn de volgende:
- Chronische uitstralende pijn vanuit de rug, waarbij chirurgisch ingrijpen is uitgesloten [FBBS].
- Chronisch Regional Pain Syndrome[CRPS] ook bekend als Posttraumatische Dystrofie[DP].
- Angina Pectoris. Chronische pijn aan de borstkast zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak gevonden is [AP].
- Chronische hoofdpijn.
KOMT U ER VOOR IN AANMERKING?
Als de meer conventionele behandelingen niet (meer) werken om uw pijn te bestrijden, kunt u na een uitgebreid medisch onderzoek in aanmerking komen voor een proefstimulatie. Indien deze proefstimulatie een positief resultaat heeft, dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een aanzienlijke pijnreductie, kan worden overgegaan tot plaatsing van een definitieve stimulator (ook wel pijnpacemaker genoemd).
RUGGENMERGSTIMULATIE:
Bij ruggenmergstimulatie wordt gebruik gemaakt van een apparaatje dat operatief onder de huid wordt geplaatst. Dit apparaat (pacemaker) maakt deel uit van een systeem, waarmee elektrische impulsen aan ruggenmerg of perifere zenuwen worden afgegeven. Deze elektrische impulsen worden geleid via een elektrode, die ook in het lichaam wordt geïmplanteerd. Dankzij deze impulsen kunnen pijnsignalen de hersenen niet meer bereiken. Er zijn twee typen neurostimulatie: zenuwstimulatie van het ruggenmerg en stimulatie van de perifere zenuwen. Uw arts bepaalt welke stimulatie voor u het meest geschikt is.
TENS:
Pijnbehandeling door middel van elektrische impulsjes, die via plakelektroden op de huid worden doorgegeven aan de zenuwbanen, wordt in veel landen op grote schaal toegepast. T(ranscutane) E(lektrische) N(euro) S(timulatie) is een veilige en gemakkelijk uit te voeren behandelvorm, die geen nadelige bijwerkingen kent. TENS wordt zowel toegepast bij acute als bij chronische pijnklachten. De behandeling kan plaatsvinden in de kliniek maar vooral ook in de thuissituatie.
Over het algemeen worden twee behandelvormen onderscheiden. Bij acute pijn wordt veelal gekozen voor een blokkade van het pijnsignaal.Bij chronische pijn wordt veelal gekozen voor activering van het lichaamseigen afweersysteem. TENS is een compact apparaatje, dat zeer nauwkeurig is en bijzonder eenvoudig in de bediening. Het raadplegen van uw arts/therapeut wordt aangeraden.
WAAR KUNT U MEER INFORMATIE KRIJGEN?
Uw arts kan uw vragen beantwoorden of u naar een specialist verwijzen, die ervaring heeft met deze wijze van behandeling. Inmiddels zijn er in Nederland al vele centra waar neurostimulatie bij chronische pijn wordt toegepast. De vereniging kan u adviseren op welke wijze u met een arts in contact kunt komen. WEBSITE: www.pvvn.nl Bezoek onze website indien u meer en uitgebreidere informatie wenst. Naast informatie over chronische pijn en diverse behandelingen treft u een woordenlijst aan en ervaringsverhalen van mensen, die reeds behandeld zijn. Ook staan er nuttige links, die u wellicht verder kunnen helpen aan specifieke informatiestaan er nuttige links, die u wellicht verder kunnen helpen aan specifieke informatie.
WAT BIEDT DE PATIËNTEN VERENIGING VOOR NEUROSTIMULATIE HAAR LEDEN EN DONATEURS?
- Informatie voorziening
- Belangenbehartiging
- Telefonisch lotgenotencontact
- Ons kwartaalblad de “Stimulans”
- Leden en lotgenoten contactdagen
- Regionale activiteiten
- Ledenvergaderingen
LOTGENOTENCONTACT:
Belangstellenden kunnen middels lotgenotencontact steun, uitleg en advies krijgen van mensen, die zelf ervaring hebben met een behandeling, zie bovenstaand lotgenoten contact :036-5220175.
SECRETARIAAT:
Secretariaat PVVN
Biotoop 75
3893 BJ Zeewolde
Tel: 036-5220175
E-mail: secretariaat@pvvn.nl
Steunkousen
Voor het deskundig advies en aanmeten van Therapeutische Elastische Kousen
Wanneer moet je elastische kousen dragen?
- Als Uw benen/enkels /voeten iedere dag opzwellen.
- Indien U last heeft van spataderen.
- Spataderen tijdens de zwangerschap
- Wegspuiten van spataderen.
- Indien U door vaatproblemen verkleuringen/harde plekken krijgt op uw been.
- Indien U last heeft van onrustige benen en/of (nachtelijke) krampen.
- Na een thrombose
- Na een wondroosinfectie.
- Bij zwelling van een been nadat er lymfeklieren beschadigd/verwijderd zijn.
- Bij een aangeboren afwijking van het lymfesysteem.
- Bij een lipoedeem( vet- vochtophoping).
Wat doet die elastische kous nu precies?
Uw hart pompt bloed en lymfe rond om organen, weefsels en spieren te voorzien van voedsel en zuurstof. Via de aders moet het zuurstofarm bloed en diverse afvalstoffen weer afgevoerd worden naar het hart. Vooral de kuitspierpomp in je kuiten is hierbij erg belangrijk. (lopen is goed) In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed sluiten stroomt het bloed gemakkelijk terug en veroorzaakt een toenemende druk op aderen en haarvaten. Deze druk(stuwing) kan meer kleppen en aderen beschadigen. Div afbraakproducten van het bloed kunnen zich opstapelen onder de huid. Dit kan tot verschillende problemen leiden in het voeding- en afvoersysteem van de benen. Bij onvoldoende zuurstofaanvoer bestaat zelfs het gevaar van een open been. Door een speciale breitechniek geven elastische kousen meer of minder druk op het been en de hierin oppervlakkig gelegen bloed-en lymfevaten. Hierdoor kunnen de aders weer goed sluiten wordt de vaatwand ondersteund en werkt de kuitspierpomp beter. Dit alles bevordert een correcte afvoer en stimuleert een goede plaatselijke circulatie.
Tevens wordt zo ook een zwelling van de benen/voeten tegengegaan. De kousen hebben alleen effect als ze elke dag gedragen worden! Dit effect kan niet bereikt worden door de steunkousjes uit het warenhuis, alleen door Correct aangemeten elastische kousen. Ik heb een speciale collectie bij die lekker zit en gemakkelijk aan te trekken is. Ook trek je met de vingers niet door het boordje van de kous heen.
Artsencode
Begin januari zag u in Radar een letselschadezaak die zijn weerga niet kent. Één orthopedisch chirurg, dr. de Bruin, maakte waarschijnlijk tientallen slachtoffers in het Waterlandziekenhuis in Purmerend.
Veel slachtoffers vragen zich af waarom geen enkele andere arts vroegtijdig aan de bel heeft getrokken. In de Nederlandse artsenwereld lijkt het 'netjes' om uit de school te klappen over collega's.
Het niet ingrijpen bij missers kan ook voor de artsen die het signaleren gevolgen hebben. De artsenfederatie KNMG heeft 8 jaar geleden gedragsregels opgesteld, waarin onder meer staat dat als een collega fouten maakt, er verwacht wordt dat zijn of haar collega die fouten tijdig opspoort om erger te voorkomen.
Er moet een meldplicht komen waarin artsen verplicht worden het disfunctioneren van een collega te melden. Zodat zulke grote letselschadezaken zoals het Waterlandziekenhuis in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Boekbespreking
Chronische (pijn)
Auteur: Huub Fest
ISBN: 90-202-0140-9
Pagina's: 96
Prijs:€ 4.92
Omschrijving: De auteur, die eerder boeken over pijn schreef kreeg honderden reacties. Veel patiënten bleken dezelfde gevoelens en ervaring te hebben en voelden zich vooral en overal onbegrepen. Op basis daarvan schreef hij dit algemeen gestelde boekje over chronische pijnaandoeningen. Het boekje bevat heel veel praktische tips. Het is ook geschikt voor artsen, specialisten, psychologen, rechters, verplegend personeel, werkgevers,verzekeringen - en arbeidsdeskundigen.
De pijn de baas
Auteur: DR Frits Winter
ISBN: 90-5513-411-2
Pagina's: 182
Prijs: € 13,31
Omschrijving:chronische pijn wil zeggen: pijn 's morgens, pijn 's middags,pijn 's avonds en pijn 's nachts. Pijn is een kwelling, die het leven van elke zin kan beroven. Werk,sport,hobby,vakantie,kortom alle aktiviteiten gaan steeds moeizamer en worden soms zelfs onmogelijk. Wat er dan overblijft is een deprimerende leegte. Relaties komen onder druk te staan kennisen,collega's, vrienden en zelfs gezinsleden kunnen door gebrek aan kennis inzicht en begrip van elkaar vervreemden. Isolement dreigt. Een beter antwoord op chronische pijn voorkomt heel veel menselijk leed en betekent een enorme besparing van kosten. Het is belangrijk dat de patiënten zelf weet wat er aan de hand is,wat hij moet doen en wat hij moet laten. Het onder deskundige begeleiding doornemen van deze behandelingsmethode,blijft een uitstekend therapeutium te zijn,zeker als dit met meerdere personen tegelijk kan gebeuren. Dr Frits Winter heeft een therapieboek ontwikkeld waarmee talloze pijnpatiënten gedurende de laatste tientallen jaren zijn geholpen . Hij geeft de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van pijnmanagement weer.Zijn eenvoudige rechttoe-rechtaan benadering heeft dit boek tot meest bruikbare handleiding voor pijnbehandeling in Nederland en ver daarbuiten gemaakt.
Als u altijd pijn heeft (chronische pijn zelfzorgboek)
Auteur: Is alleen bij de Nederlandse apotheek te koop
ISBN: 90-72248-44-9
Pagina's: 147
Prijs: € 13,51
Omschrijving: Sommige mensen hebben altijd pijn. Dit wordt 'chronische pijn' genoemd. Soms is de oorzaak van de pijn bekend, maar kan de arts hier niets aan doen. Soms weten de artsen niet wat de oorzaak is. In beide gevallen krijgt u te horen: 'U moet er mee leren leven...' Deze mensen voelen zich vaak aan hun lot overgelaten. Het is alsof ze door niemand worden begrepen. Ook voelen ze zich soms niet serieus genomen, alsof mensen niet geloven dat ze pijn hebben. En heel vaak voelen ze zich machteloos: ze weten niet meer hoe het nu verder moet. Voor deze mensen is het zelfzorgboek chronische pijn geschreven. In dit boek staat wat u zelf allemaal kunt doen om met de pijn om te gaan. Hoe kunt u de pijn aanpakken?.. Hoe kunt u leren ontspannen, ondanks de pijn?.. Hoe kunt u gezonder gaan leven, zodat u de pijn beter kunt verdragen?.. Hoe kunt u overbelasting voorkomen?.. Wat kunt u hebben aan bewegen en oefeningen ?.. , Verder staat in het boek veel praktische informatie over onderwerpen waar mensen met pijn mee te maken kunnen krijgen: hulpverlening, behandelingen, pijnstillers, alternatieve behandelwijzen, allerlei wettelijke zaken, uitkeringen, . enzovoort. Het boek is geschreven in samenwerking met de Stichting Pijn-Hoop, de Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn en het Samenwerkingsverband Pijndisciplines. Aan het boek hebben tal van deskundigen een bijdrage geleverd: anesthesiologen, neurologen, fysiotherapeuten, psychologen, medewerkers van de Stichting Pijn-Hoop en - natuurlijk - mensen met chronische pijn zelf.
Leren leven met een chronische ziekte
Auteur: Pim Cuijpers / P.M Lewinsohn e.a
ISBN: 90-5574-118-3
Pagina's: 121
Prijs: € 11,92
Omschrijving: Meestal brengt een chronische ziekte veranderingen met zich mee: lichamelijke beperkingen, een andere beleving van je lichaam dat je in de steek laat en daardoor een veranderd zelfbeeld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een depressie snel op de loer ligt. De auteurs menen dat er psychologische methoden bestaan om een goede stemming te behouden of een sombere stemming te verbeteren. Het uitgangspunt hierbij is de zogenaamde Sociaal Leren-theorie van de Amerikaanse psycholoog Alfred Bandura, die de verbanden blootlegt tussen gedachten, handelingen en gevoelens. In deze theorie wordt ervan uitgegaan dat wat aangeleerd is, ook weer afgeleerd kan worden. Via allerlei oefeningen leer je je ontspannen, meer plezierige dingen ondernemen, denkpatronen doorbreken en sociaal vaardiger worden. Tien hoofdstukken, geen index, speciale kaders met voorbeelden. Dit boekje is gebaseerd op een Amerikaans boek en stapt vrij gemakkelijk heen over het feit dat mensen met een chronische ziekte alle reden hebben om zich somber te voelen in onze maatschappij. Desondanks is het nuttig, omdat het tot groter zelfinzicht en dus een prettiger leven kan leiden
Leven met uw pijn
Auteur: Annabel Broome & Helen Jellicoe
ISBN: 90-266-1960x
Pagina's: 87
Prijs: ?
Omschrijving: De mensen die in dit boek beschreven worden hebben, ondanks hun pijn,leren genieten van het leven. Om welke pijn het ook gaat,de methode die hier wordt beschreven helpt de pijn te begrijpen en ermee om te gaan. de auteurs bieden een praktische gids die week in week uit gevolgd kan worden. Het boek is gericht op mensen die ondanks grondig medisch onderzoek en behandelingen nog steeds pijn hebben. Chronische pijn wegnemen is vaak niet mogelijk. Het belangrijkste is dat men beseft dat het probleem er is en dat men door moet. De eerste stap is het besseffen en aanvaarden dat uw een pijnprobleem heeft. De tweede stap is dan dat u uw pijn beter leert begrijpen en de derde stap is het leren beheersen van uw pijn. Als de lezer zich dit realiseert kan het programma in dit boek gevolgd worden,zodat men stapsgewijze leert omgaan met pijn.
Een warme hand, gebeden van troost bij ziekte en pijn.
Auteur: Lina Van Mellaert
ISBN: ? Lannoo
Pagina's: ?
Prijs: € 11,95
Omschrijving: Een warme hand, is een zoektocht naar troost, iets waaraan iedereen wel eens behoefte heeft. Of als een zoektocht naar jezelf. En ook daarbij kan een boek als kompas nuttig werk doen. Bovendien hoef je het boek niet haastig te lezen. Integendeel, het is geschreven voor momenten van tijd genoeg, de zeldzame ogenblikken waarop haastige mensen even tijd kunnen maken.
Neem me zoals ik ben
Auteur: Els Winne
ISBN: 90-5873-034-4 SIG
Pagina's: ?
Prijs: ?
Omschrijving:Een pleidooi voor het aanvaarden van het anders zijn dan de andere. Dat 'anderszijn' is soms levensgroot merkbaar. Andere keren is het 'anderszijn' niet zo meteen te zien. Maar het is daarom niet minder aanwezig. Ieder op zijn manier worden deze mensen geconfronteerd met een buitenwereld die niet altijd even lief voor hen is
Wonderen op pootjes
Auteur: Marguerite Vlielander
ISBN: ?
Pagina's: ?
Prijs: € 13,14 / Bestellen op rek. 320-082090968, met vermelding: v/d titel
Omschrijving: Hoe langer, hoe meer komt men erachter hoeveel dieren voor mensen kunnen betekenen wanneer deze ziek of verdrietig zijn. De schrijfster vond dit zo wonderlijk dat ze besloot er een boek over te schrijven.
Wat is een medicijnpomp?
Medicijnpompen (ook wel 'systemen voor intrathecale toediening van geneesmiddelen' genoemd) geven de pijnmedicatie uit de pomp af in de met vloeistof gevulde ruimte rond het ruggenmerg (de 'intrathecale ruimte'). De pijnmedicatie wordt direct aan de pijnreceptoren in het ruggenmerg afgegeven, en hoeft dus niet eerst in de bloedsomloop te worden opgenomen. Om die reden kan bij het gebruik van een medicijnpomp met een veel lagere dosering worden volstaan dan bij gebruik van medicijnen in tabletvorm.1-5
SynchroMed® II-medicijnpomp
Geneesmiddeltoediening met een medicijnpomp
Het systeem bestaat uit een pomp en een katheter, die beide tijdens een operatie worden geïmplanteerd. De pomp is een rond apparaatje met een reservoir dat de pijnmedicatie toedient. De pomp wordt meestal in de buikholte geplaatst. De katheter is een dun en flexibel slangetje dat met één kant in de ruimte rond het ruggenmerg wordt ingebracht en met de andere kant op de pomp wordt aangesloten.
Tijdens de operatie vult de arts de pomp met behulp van een naald met pijnmedicatie. De pomp 'duwt' de medicatie via de katheter naar het gebied rond het ruggenmerg ( intrathecale ruimte) waar zich de pijnreceptoren bevinden. Wanneer de pomp bijgevuld moet worden, gaat u voor een poliklinische afspraak terug naar het ziekenhuis.
Hoe werkt het?
Het ruggenmerg kunt u zien als de snelweg naar de hersenen voor pijnsignalen. Wanneer de pomp zijn medicatie direct aan de pijnreceptoren bij het ruggenmerg afgeeft, worden de pijnsignalen van de weg gehaald voordat ze de hersenen kunnen bereiken.
De producten van Medtronic
Medtronic heeft een breed aanbod aan medicijnpompsystemen met verschillende eigenschappen voor specifieke pijnklachten:
•Programmeerbare medicijnpompsystemen – Met het SynchroMed®-systeem kan de dosering worden gepland en aangepast met een extern programmeerapparaat.
•Artsenprogrammeerapparaat – Een kleine computer waarmee de arts de infusiesnelheid kan aanpassen door bepaalde instellingen in het pompsysteem te wijzigen (geldt alleen voor programmeerbare pompen).
•Patiëntenprogrammeerapparaat – Een draagbaar apparaat waarmee u zelf een dosis van de voorgeschreven medicatie kunt toedienen (geldt alleen voor programmeerbare pompen).
Als u in aanmerking komt voor een medicijnpomp, bepaalt u samen met de arts welk pijnbehandelsysteem het meest geschikt is voor u.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door ouderdom of handicap of een chronisch psychisch probleem. Als meedoen of zelfstandig wonen niet lukt zonder hulp, kunt u de gemeente vragen om ondersteuning, zoals thuiszorg of een rolstoel.
Gemeente verantwoordelijk voor Wmo
Uw gemeente bepaalt zelf voor het grootste deel hoe ze de Wmo uitvoert. Uw gemeente is ook zelf verantwoordelijk voor het lokale Wmo-beleid. Als u wilt weten van welke Wmo-voorzieningen u gebruik kunt maken, kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. De meeste gemeentes hebben een loket waar u terecht kunt met Wmo-vragen, bijvoorbeeld het Wmo-loket, Zorgloket of Loket Wegwijs.
Invoering Wmo
De Wmo is ingevoerd in 2007 en vervangt een aantal wetten:
Wet voorziening gehandicapten (Wvg). De Wvg regelde voorzieningen voor mensen met een beperking of handicap.
Welzijnswet. De Welzijnswet regelde welzijnswerk, zoals maatschappelijk werk, de peuterspeelplaats, jongerenwerk, buurthuizen en vrouwenopvang.
Huishoudelijke hulp uit de AWBZ. Met de invoering van de Wmo is uw gemeente verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp als u die nodig heeft.
Meer informatie Wmo
Voor meer informatie over de Wmo kunt u contact opnemen met uw gemeente.
Abonneren op:
Posts (Atom)